Новаковић Бурсаћ: Пораз резолуције настале на манипулацијама и фалсификатима

24.05.2024 Актуелно

Први пораз иницијатора и спонзора резолуције о Сребреници је чињеница да су о њој најзначајнији научни ауторитети аргументовано рекли да није било геноцида у тој општини, а да на површину све више испливавају докази о манипулацијама и фалсификатима који су требали да послуже за попуњавање задате, лажне слике о догађајима из јула 1995. године, рекла је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштне БиХ Сњежана Новаковћ Бурсаћ.

Она је истакла да је други пораз тај да натполовична већина чланица УН није поклекла пред притиском земаља, попут САД и Њемачке чије су се идеје и ставови до прије неколико година слиједиле.

– Значајно више од половине замаља свијета прозрело је намјере и својим гласањем против, суздржано или негласањем показало да не желе бити средство спровођења егоистичне и деструктивне политике која руши међународно право и свјетски поредак – истакла је Новаковћ Бурсаћ у изјави Срни.

Новаковић Бурсаћ је нагласла да се трећи пораз огледа у потпуно огољеном и свима видљивом лицемјерству и двоструким стандадима за којим земље спонзори масовно посежу у остварењу искључиво својих интереса, а „земљице спонзоруше да би се умилиле спонзорима“.

– Разлоге за наведене поразе треба тражити у злој намјери земаља, попут Њемачке и Руанде да се термин „геноцид“ испразни од своје суштине и постане безвриједан како би сапрали своју мрачну прошлост, као и у покушају скретања пажње са крупних глобалих проблема попут, по спонзоре и спонзоруше лоше ситуације у Украјини и на Блиском истоку, те слома њихових утицаја у другим дијеловима свијета – навела је Новаковћ Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ сматра да је руководство Србије и Републике Српске, у околностима када су све намјере некад великих и моћних земаља до краја огољене, показало готово невјероватан отпор и виталност у одбрани истине, а да су неки други по ко зна који пут показали да су спремни само и искључиво бити у служби туђих интереса, макар и по своју штету.

Архива