Кошарац: Сјећање на геноцид у Јасеновцу и Доњој Градини питање будућности Срба и Српске

11.05.2024 Актуелно

Сјећање на мучко страдање и геноцид у Јасеновцу и Доњој Градини није само цивилизацијско питање, него и питање садашњости и будућности српског народа и Републике Српске, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је истакао да се о лекције о геноциду над српским народом, о голготи уче у Јасеновцу и његовом највећем стратишту Доњој Градини, у Пребиловцима, Старом Броду на Дрини, Дракулићу, Гаравицама и бројним другим стратиштима.

То су, нагласио је, најболније историјске ране дубоко урезане у личну и историјску свијест српског народа.

– На тој свијести створена је и одбрањена Република Српска, наша отаџбина и гарант српског опстанка на овим просторима. Немамо више права на историјске заблуде и наивност, јер смо лекције прескупо платили нашом крвљу и нашим костима – рекао је Кошарац.

Напоменуо је да је Српска створена у миру, одбрањена у рату да би српски народ штитила и бранила од неког новог Јасеновца, Доње Градине и других стратишта, од неког новог српског града под земљом, од новог геноцида над српским народом.

– Не питајте нас зашто нам је Република Српска светиња и зашто је чувамо као зјеницу ока. Зато што је Доња Градина највећи српски град под земљом, зато што ту леже три Бањалуке, зато што су ту гробови невиних српских жртава, дјеце, жена, стараца – рекао је он.

нагласио је да не постоји одговарајућа ријеч која може објаснити монструозност џелата НДХ, нити описати бол и патњу јасеновачких мученика.

– Јасеновац је једна од најмрачнијих страница новије историје свијета, најмонструозније стратиште и фабрика смрти за Србе, Јевреје и Роме у Другом свјетском рату. О изопачености и свирепости идеологије НДХ можда најбоље говори чињеница да су правили логоре за дјецу – написао је Кошарац на Инстаграму.

Кошарац је указа да данас више него икада, јер управо они, који су над Србима починили геноцид, покушавају да преко српских гробова оперу крваве руке и мрачну свијест и Србе прогласе геноцидним.

– О геноциду у Јасеновцу и злочину у Сребреници се не може говорити у истој реченици, у истом контексту… Јасеновачке мајке леже под земљом заједно са својим синовима и кћеркама, браћом и мужевима. Српска суза нема међународних спонзора. Српска суза нема других родитеља до српског народа. Зато не смијемо да заборавимо! – истакао је Кошарац.

Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ од 1941. до 1945. године биће обиљежен сутра у Доњој Градини.

Архива