Додик: Српска отворена према региону и сарадњи – имамо перспективу

14.05.2024 Актуелно

Република Српска је отворена према региону и сарадњи и имамо перспективу, рекао је предсједник Српске Милорад Додик током церемоније отварања Јахорина економског форума.

– Показује да смо били у праву када смо почињали прије седам година причати ову причу на Јахорини. Ако ништа, да барем себе натјерамо да сљедеће године будемо мало бољи – навео је Додик.

Истакао је да је одлука Српске да повећа најнижу плату учинила да се повећа раст домаћег производа.

– И можемо са сигурношћу рећи да ћемо годину завршити са растом од 19 милијарди КМ – јасан је Додик.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtrs.vijesti%2Fposts%2Fpfbid0mTUnJg6cqK4PtGSdEZuE7a9yX3XL8WGd3BLGZbXF9yQ1GtubcdRVniVTGUGANZZdl&show_text=true&width=500&is_preview=true

Нагласио је да је економија данас заробљеник геополитике.

– Прије свега сукоб у Украјини пореметио је многе ствари, прије тога била је пандемија вируса короне, сада имамо и сукоб у Гази. Ми смо отворени ка региону и сарадњи и „Отворени Балкан“ је свакако добра прилика – навео је Додик.

Истакао је да наше тржиште осјећа проблем радне снаге.

– У овом времену које је било изазовно, у посљедњих пет година креирали само 5.000 нових радних мјеста. За велике економије то је мизерно, али за нас веома важан корак. Српска никада није имала више запослених него данас – навео је Додик.

Нагласио је да ће саслушати све закључке форума

– Покушаћемо неке од њих спровести, а један од њих је био укидање ПДВ за прву некретнину младих брачних парова – подсјетио је Додик.

Архива