Додик: Проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији

14.05.2024 Актуелно

Проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији, рекао је у Централном интервјуу на Економском форуму на Јахорини предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Истакао је да одавно економија није зависила од политике као што је то данас.

– На примјер, многе земље су увеле санкције Русији, и аутоматски су изгубили снабдијевање јефтиним гасом. И за двије до три године дошло је до пада економије Њемачке и још неких земљаља, што је прије било незамисливо. Зато без обзира на политичке трзавице и различите ставове увијек шансу треба дати економији – поручио је Додик.

Нагласио је да ће „на крају живот ће морати да надвлада и да ће морати доћи испред политике“.

– Нужда ће натјерати многе да доносе брзе одлуке – јасан је Додик.

Каже да је комплексност овог региона веома тешка и захтјевна.

– У БиХ је много боља економска ситуација него полотичка, која је веома тешка. И ове године имамо раст прихода, домаћих производа, на степену смо ниске задужености – каже Додик.

Каже да је приоритетан задатак дигитализација.

– Наравно да имамо проблема, нигдје не тече мед и млијеко. Код нас је видљиво јако мијешање страног фактора у јавним пословима, па чак и наметање закона који утичу на цјелокупан економски миље – навео је Додик.

Изјавио је да Република Српска располаже и оним што је пољоприведно земљиште.

– Ми смо могли да прехранимо цијелу Српску за вријеме пандемије храном коју произведемо сами. Наравно то није довољно, али и то показује да имамо капацитете на многим пољима – навео је Додик.

Архива