Додик: На сцену ступио мултиполарни свијет; Америка изгубила ауторитет

23.05.2024 Актуелно

На сцену је ступио мултиполарни свијет, а у Уједињеним нацијама остаће записан историјски говор предсједника Србија Александра Вучића, рекао је у Специјалу РТРС-а предсједник Српске Милорад Додик.

Додик каже да је данас био тежак дан и тренутак.

– Показује успјех напора који смо улагали ово вријеме и разумијевање неких земаља. За подршку резолуцуји о Сребреници није било ни натполовичне већине – изјавио је Додик.

Каже да по свим демократским начелима резолуција није усвојена.

– Покушава се приказати да је то завршена прича. За нас није и то је пропало. Бошњачка политика је ишла на то да нанесе зло српском народу. Томе свједоче реакције које добијамо из Сарајева – истакао је Додик.

Сматра да резултат који се остварио јесте да постоји веће разумијевање за српски народ.

– Ово треба да промијени све, па и хашке пресуде. Геноцид је данас негирала Генерална скупштина УН кроз чињеницу да је 109 земаља није било за резолуцију, а само 84 су биле за. Нису имали довољну већину међународне јавности и то је готово – закључио је Додик.

Додик је оцијенио да данашње гласање у Генералној скупштини УН показује пораз Сједињених Држава и да је некада велика империја сада сведена на трећину свијета, те истакао да је резолуција највише штете донијела БиХ.

– Ово говори о томе како је Америка изгубила ауторитет. Данас, и поред притисака, поједине земље нису пристале на уцјене – истакао је Додик.

Указао је да су и већински муслиманске земље, и поред потребе за солидарношћу, изразиле забринутост и препознале намјере због доношења резолуције без претходно оствареног консензуса.

– Овдје је изгубила Њемачка, САД, лажни високи предеставник и БиХ. БиХ нема спољну политику, Уставни суд, буџет али има лажног високог представника кога подржавају муслимани. Ово је нама вјетар у леђа и потврда да смо на правој страни – истакао је Додик.

Архива