Вишковић: Српска – гарант опстанка српског народа

11.04.2024 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио у Бањалуци на народној трибини „Угрожена Српска – одлучан одговор“ да је намјера страних сила да Српска буде уклоњена али да српски народ то неће дозволити јер је Република Српска гарант српског опстанка.

Вишковић је изразио задовољство што се данашња трибина одржава у порти Цркве Лазарица у бањалучком насељу Лазарево.

– То је оно што одликује нас као народ – вјера, вјера у себе, у своју Републику, у своју отаџбину – рекао је Вишковић.

Он је поручио да су у току насртаји на Републику Српску те да је поново потребна иста саборност коју је српски народ имао деведесетих година прошлог вијека када је стварао Републику Српску.

– Имали смо прилику и да се поклонимо сјенама оним који су дали најсветије за нашу Републику а то је живот – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да је неопходно сачувати Републику Српску, српски народ, слободу и мир.

– Зато је важно да правимо потезе који ниједног момента неће угрозити мир на овим просторима и веома је тешко наћи рјешења да са правним средствима, аргументима, позивањем на Устав, борите се против голе силе – рекао је Вишковић.

Он је истакао да више нису скривене намјере и утицаји великих сила да Република Српска буде на одређени начин уклоњена.

– Они мисле да је овај период био довољан за постојање Републике Српске. Ми Срби не мислимо тако. Република Српска је гарант нашег опстанка. Драго ми је да се иза мојих леђа чује оно што нас на најбољи начин представља а то је Српска православна црква и наша звона када год звоне подсјећају нас да смо ми ту, да је ово наша очевина, наш грунт, и да тако мора и остати – истакао је Вишковић.

Предсједник Покрета „Одбрана Српске“ Дарко Матијашевић рекао је да је Република Српска угрожена и да удар на представнике највиших институција Српске није лични удар на њих него на Републику Српску.

– Крајњи циљ удара на Републику Српску јесте њена девастација а примарна је политичка елиминације предсједника /Српске Милорада/ Додика а потом и свих других релевантних институција – рекао је Матијашевић.

Он је рекао да је јединство, саборност и подршка демократски изабраним институцијама одговор на тај удар.

Народној трибини „Угрожена Српска – одлучан одговор“ присуствовали су и савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић, народни посланик Владо Ђајић, официри, ратни команданти, командири, борци и њихови потомци, те грађани.

Архива