Петровић: Од мађарске Владе 140 милиона евра за три пројекта у Српској

07.04.2024 Актуелно

Мађарска Влада, на челу са премијером Виктором Орбаном, и Република Српска, чији је предсједник Милорад Додик, значајно су унаприједиле односе на начин да је директно мађарска Влада одвојила 140 милиона евра за три пројекта у Српској, рекао је за РТРС генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Састанак делегација Српске и Мађарске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

– Веома је значајно што је Форум између Мађарске и Републике Српске потврдио пријатељске односе између двије земље. Важно је да они почивају на односима премијера Виктора Орбана и предсједника Републике Српске Милорада Додика. То је вишегодишња комуникација, а опште је познато да је Мађарска привреда прије двадесет година била у тешким проблемима, да је била рецесија и да је доласком Орбана њихова привреда имала најбржи раст у Европи. Видљиво је да они сада могу да инвестирају и у друге земље – навео је Петровић.

Нама је важно, каже Перовић, да су они спремни да улажу у Српску и БиХ.

– На састанку је министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ потврдио улагање у три пројекта од стране Мађарске. то су намјенска средства која је дала Мађарска а не посредством банака, већ директно мађарска Влада, односно држава. У три пројекта Петровић изградња постројења за пречишћење отпадних вода у Градишци, вјетропарк „Хргуд“ и соларна електрана „Требиње два“ снаге 53 мегавата у Требињу ће битиу потпуности финансирани од средства Мађарске државе – истакао је Петровић.

Додаје, наше је да спроведемо процедуре сходно нашим законским прописима, и да мађарски новац искористимо за пројекте.

– Значај је вишеструки. Прије свега пројекат пречишћење отпадних вода у Градишци и вјетропарк „Хргуд“ су били замишљени од финансирање КФБ банке која је одустала од даљих активности финансирања пројеката, и врло је важно да смо нашли пријатеље, партнере који су схватили да су то пројекти који су од значаја за Српску. У овом случају причамо о енергетици – нагласио је Петровић.

То ће бити бенефити за локалне заједнице и за Електропривреду Републике Српске, али и за компаније које ће то градити.

– Пријатељски однос Орбана и Додика овог пута и у енергетику, оставио свој отисак и вјерујем да ово неће бити једини пројекти који ће се реализовати – поручио је Петровић.

Архива