Отворен први Међународни сајам привреде „Бањалука Експо 2024“ – Учествује више од 300 излагача

03.04.2024 Актуелно

У Бањалуци је данас отворен први Међународни сајам привреде „Бањалука Експо 2024“, који је окупио око 300 излагача из региона и свијета.

Отварању Сајма присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је покровитељ ове манифестације, као и министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић.

Овом догађају, између осталих, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министар привреде и предузетништва Војин Митровић и други министри у Влади Српске, те министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данас велики изазов бавити се реалним сектором, јер се цијели свијет налази у хаосу и проблемима због рецесије, те истакао да ће власти Српске осмислити како да помогну домаћим привредницима да превазиђу проблеме и одрже пословање.

– У подређеном смо положају када је ријеч о привреди ЕУ и морамо се ослонити на сопствене снаге – рекао је Додик отварајући Међународни сајам привреде „Бањалука Експо 2024“.

Предсједник Српске је указао да је овај сајам прилика за размјену искустава, али и остваривање нових контаката како би се дошло до циља сваког привредника, а то је развој.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће сви економски и други напади на Српску остати безуспјешни.

Вишковић је истакао да бројне земље и пријатељи из свијета који подржавају Српску говоре да Република Српска на том плану није сама и да има неупитну будућност коју ће сама кројити.

Премијер Српске је додао да Српска нуди привредни амбијент и услове које остали немају.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да у Републици Српској постоје људски и сви други потенцијали да се економски изњедре позитивни резултати који показују да је Српска креативно јака и способна да се развија у сваком погледу.

– Иако је Српска настала у немогућим условима притисака ми водимо мирнодопску политику, отварамо пројекте и развијамо све економске и друге повезнице у интенцији да се развијамо у сваком погледу – рекао је Стевандић.

Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић поручио је да само јака Србија може да буде адекватна подршка Републици Српској, што и јесте опредјељење руководства Србије поштујући Дејтонски споразум.

Момировић је истакао да ће Србија остати посвећена развоју економских односа и инфраструктурним инвестицијама у Српској, те напоменуо да је Србија један од највећих донатора Републике Српске, имајући у виду помоћ у изградњи многих објеката из области образовања, здравства, саобраћаја, спорта.

Министар спољне трговине и економски односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Међународни сајам привреде „Бањалука Експо 2024“ показује да Република Српска постаје етаблирано мјесто регионалног дијалога о озбиљним тамама важним за развој привреде.

Кошарац је обраћајући са на отварању Сајма рекао да је привредна сарадња са земљама у региону има велики значај за развој привреде Републике српске, али и БиХ.

Сајам ће бити отворен до 5. априла

Србија је земља партнер сајма на којем ће учествовати представници десет земаља ЕУ, као и пословних делегација из Кине и Мађарске.

На сајму ће бити излагачи из различитих области, дрвне и металне индустрије, електро и ИТ сектора, дизајна, финансија, а присуствоваће представници бројних организација, министарстава, агенција и финансијских институција.

Излагачи ће се представити на више од 15.000 метара квадратних простора у студентском Кампусу, од чега је 6.000 на отвореном простору.

Организатори сајма „Бањалука Експо 2024“ су компаније „РС консалтинг енд трејд“ Бањалука и „Елит фер“ Бањалука, уз институционалну подршку Владе Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске и града Бањалука.

Архива