Ковачевић: Састанак руководстава Србије и Српске на основу Дејтонског споразума и Устава

11.04.2024 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да се састанци највишег руководства Србије и Републике Српске одржавају на основу Дејтонског споразума, устава БиХ и Републике Српске, који су дефинисали и дали право Српској и Србији на специјалне и парлалелне везе.

Ковачевић је рекао да су то редовни састанци на којима се никада не говори ништа против било кога другог у БиХ, већ увијек о томе да Србија и Република Српска поштују интегритет БиХ, те инсистирају да се на основу Дејтонског споразума поштује интегритет Српске.

– Мислим да нико не би требало да има са тим било какав проблем – рекао је Ковачевић за Н1 и додао да се тренутно ради на припреми великог Васкршњег сабора, те разговара о економској, привредној, културној и сарадњи у области енергетике, на чему ће Србија и Република Српска наставити да раде у наредном периоду.

Он је навео да Република Српска, када има ове разговоре са Србијом, у свакој могућој прилици позива и друге у БиХ, представнике других конститутивних народа, другог ентитета, да се укључе, да се нађу заједнички пројекти како би заједно равијали енергетику и економију и Српске и Федерације БиХ и Србије.

– Мислимо да је то најбољи начин на који треба да се развија регионална сарадња – нагласио је Ковачевић.

Он је истакао да БиХ нема став и не подржава резолуцију о Сребреници која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН и шеф Мисије БиХ при УН не би смио да гласа за њу.

Ковачевић је указао да је кључно то што српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић лобира за њено неусвајање, те да до такве ситуације није смјело доћи.

– Предсједништво БиХ одлуке из области спољне политике мора да доноси консезусом. Уколико тог консензуса нема, онда би Цвијановићева требала да има право да покрене питање заштите виталног националног интереса Републике Српске и да коначну одлуку о томе доноси Народна скупштина Републике Српске – рекао је Ковачевић.

Он је навео да они који су учествовали у томе да се оваква резолуција, без одлуке органа институција БиХ, нађе као тема на Генералној скупштини УН отворено крше Устав и законе и БиХ дефинитивно не желе ништа доборо.

– Они који поштују БиХ, народе и грађане су они који поштују Устав, уставни поредак и начин којим је Устав дефинисаио да се у БиХ доносе одлуке. Ако је неко заиста желио да у име БиХ стави на дневни ред нешто овако требао је то да стави пред Предсједништво БиХ које је једни орган који је Уставом одређен да креира спољну политику – рекао је Ковачевић.

Он је указао да је о томе требало да се одлучује на Предсједништву БиХ и тек када би овај огран донио одлуку сви у БиХ би били дужни да је поштују.

– Овако је то нешто што деградира, унижава БиХ, гази Устав, уставни поредак, законе БиХ и нешто што не засулужује било чије поштовање – рекао је Ковачевић.

Он је истакао да говори на легалистички начин о резолуцији, истичући да представници Републике Српске никада нису имали проблем да поштују уставну БиХ какву је дефинисао Дејтонски мировни споразум која је једино могућа и одржива.

– Они који газе Устав и Дејтонски споразум газе БиХ и раде на томе да БиХ не буде и то треба свима да буде апсолутно јасно – рекао је Ковачевић, наводећи да нема никакву потребу да коментарише текст резолуције о којој органи БиХ нису донијели никакву одлуку.

Он је истакао да не постоји никаква добра жеља за суживот у БиХ оних који иду са таквом резолуцијом којом се не показује никакво поштовање према народима са којима, како тврде, желе да живе.

– За овакву резолуцију на постоји подршка у БиХ и евентуално постоји подршка само једног од три конститутивна народа у БиХ и само једног дијела једног ентитета и то треба да буде јасно – рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да ову резолуцију подржава бошњачки члан Предсједништва БиХ, министар иностраних послова у Савјету министара који је из бошњачке политичке странке, те амбасадор БиХ при УН који је из реда бошњачког народа.

– То су људи који су послали поруку да их апсолутно не занима мишљење других са којима живе у БиХ и са којима тврде да желе да живе. Показали су да их само занима став бошњачког народа и евидентно на основу тога да они БиХ сматрају само државом Бошњака –  рекао је Ковачевић, додајући да то није прави начин и да на то представници из Републике Српске јасно скрећу пажњу.

Он је навео да нема никога у Републици Српској ко негира злочин у Сребреници, те нагласио да је предсједник Српске Милорад Додик био у Меморијалном центру у Поточарима и поклонио се жртвама најискреније могуће.

– Мислим да би баш код овако осјетљивих питање требало да поштујемо Устав у овој земљи и процедуре које је Устав прописао. Некоректно је очекивати да неко треба да жмири и ћути на кршење Устава и закона БиХ, рушење уставног поретка, кршење Дејтонског мировног споразума – рекао је Ковачевић.

Архива