Ковачевић: Планирано заказивање сједнице за поништавање Изборног закона који је наметнуо Шмит

11.04.2024 Актуелно

Клуб СНСД-а и Српски клуб у Парламентарној скупштини БиХ планирају заказивање посебне сједнице са захтјевом за поништавање Изборног закона којег је наметнуо Кристијан Шмит, изјавио је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је изразио наду да ће се том захтјеву придружити и представници опозиције из Републике Српске.

– Ми ћемо да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо отворили дијалог, пружили прилику да сви заједно дамо суд и да ми који смо изабрани од народа доносимо одлуке. Не можемо никога да присилимо да штити суверенитет БиХ, ако је неко вољан да пружи подршку онима који газе и руше БиХ, сматрају да је БиХ најгора и најјаднија земља у Европи и свијету, то не можемо зауставити – рекао је Ковачевић за Н1.

Он сматра да треба да се пошаље порука да је БиХ земља као и све друге у свијету, да може да се креће ка ЕУ и постане пупоправни члан ЕУ.

– Морамо да се подсјетимо да је ЕУ заједница слободних и суверених земаља, а да у таквој заједници нема мјеста за разне Кристијане Шмитове, лажне монархе који доносе одлуке умјесто представника народа и грађана – рекао је Ковачевић.

Он је указао да тренутно постоји блокада институција БиХ због једноставног разлога што су делегати из Клуба бошњачког народа напустили посљедњу сједницу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, чиме су срушили кворум за њено одржавање.

Ковачевић је рекао да су тиме онемогућили да Дом народа доноси одлуке, те блокирали и Дом народа и Парламентарну скупштину БиХ и онемогућили да се као наредна тачка дневног реда разматрају измјене Изборног закона БиХ.

– Таква блокада и онемогућавање Уставом одређених институција за доношење закона довела је и до тога да илегалац Шмит покушава да намеће законе, што је све проузроковало продубљивање политичке кризе у БиХ и довело до својеврсне блокаде – појаснио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске дала одређени рок Шмиту да повуче одлуке, затим позвала Парламентарну скупштину и представнике Републике Српске да предложе одређену врсту закључака.

– Још позивамо представнике друга два конститутивна народа да сједнемо за сто, преговарамо о заједничкој судбини. Ми смо били задовољни већином на који начин је то функционисало у протеклих годину и по дана и то је требао да буде начин на који смо требали то да радимо и у наредном периоду – рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да поштује представнике других народа и сматра да је само на тој релацији, представника носилаца суверенитета у БиХ, три равноправна конститутивна народа могуће доносити одлуке које ће дефинисати судбину свих у БиХ.

– Дефитивно о тој судбини не треба да одлучују неименовани странци, то треба да радимо ми. Још имам дозу оптимизма да ћемо сјести и разговарати, покушати да нађемо заједнички језик и покушати вратити БиХ на онај колосијек на којем смо били протеклих годину и по дана и донијели одређене сјајне резултате за БиХ – рекао је Ковачевић.

Он је изразио наду да ће се кренути у завршавање посла који је потребан да БиХ добије и преговарачки оквир, да се што је могуће брже воде преговори са ЕУ и да БиХ постане пуноправни члан Уније, што није могуће радити са Шмитом.

Ковачевић је нагласио да Шмиту није нико дао легитимитет и да је то пут у нестанак у БиХ, а сигурно није пут у Европу и бољи живот било кога у БиХ.

– Шмит је заједно са представницима једног дијела међународне заједнице убједљиво највећи кривац за тренутну блокаду и политичку кризу. Не смијемо заборавити да је он то урадио послије доброг периода и дан након одлуке Европског савјета да одобри препоруку Европске комисије да се отворе преговори о приступању БиХ у пуноправно чланство ЕУ – подвукао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Шмит је то урадио намјерно да би срушио позитиван тренд и импулс у БиХ који је био заснован на поштовању Дејтонског споразума, Устава и уставног поретка.

– Нама је проблематично сада да наставимо разговоре са оним представницима народа који имају истински демократски легитимитет, а прихватају и поштују такве ствари и који кажу:
`Вежи коња гдје ти ага каже`. Ми не вежемо коња гдје нам ага каже, већ тамо гдје нам каже народ који нас је изабрао – рекао је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Ковачевић је нагласио да подржава суверенинтет, интегритет и Устав БиХ који каже да једино Парламентарна скупштина може да усваја законе.

– Сви они који поштују да се то руши су они који руше БиХ и не треба да упиру прстом у нас – подвукао је Ковачевић.

Он је рекао да је европски пут БиХ једини прави пут за земљу, највећи кохезиони фактор свих њених народа и грађана, да је то нешто што треба сви да подржавају.

– То се не ради на начин да се подржава неки странац који нема никакав легитимет, да умјесто нас доноси одлуке, нити се то ради на начин да се прегласавају или игнорише воља конститутивних народа и представника ентитета у БиХ – истакао је Ковачевић.

Говорећи о најављеном регионалном бошњачком сабору, Ковачевић је рекао да то није никакав одговор на одржавање свесрпског Васкршњег сабора и то не треба да буде.

Према његовим ријечима, представници бошњачког народа имају пуно право да одржавају састанке, да разговарају о свему оном што је њихов заједнички интерес, разговарају о заштити свих својих националних интереса, националног идентитета, културе и свега онога што је бошњачком народу битно.

Ковачевић је рекао да Република Српска апсолутно нема ништа против тога, те додао да бошњачки народ треба да буде задовољан, успјешан, који живи са Србима.

– Сматрамо да Бошњаци и Срби треба да живе заједно и у Србији и у БиХ и у Републици Српској и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и у Црној Гори и да су то два, вјероватно, најближа народа која постоје, тако да треба да имају добру сарадњу – нагласио је Ковачевић и додао да сви требају да поштују уставе земаља.

Према његовим ријечима, конститутивни народи и сви други у БиХ треба да поштују Устав БиХ, да се договарају, праве компромисе, консензус, да се труде да не раде ништа једни против других, да оне ствари о којима не могу да се договоре оставе за неки други период, а да сада заједнички раде на свему ономе што може да донесе заједничку корист за припаднике сва три народа.

Ковачевић је истакао да је то једини једини прави приступ, као и да Република Српска никада није били кочница за тако нешто.

Архива