Кондић Панић: Успјешна и садржајна Додикова посјета

11.04.2024 Актуелно

Амбасадор БиХ у Француској Бојана Кондић Панић оцијенила је да је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика тој земљи била врло успјешна, садржајна и разноврсна, те да је на најбољи начин пренесена порука из Српске о намјерама даљег развоја и очувања, првенствено, стабилности и мира у БиХ и Републици Српској.

– Додик је саговорницима пренио поруку и објаснио ситуацију у којој се налазимо, те нагласио да је Република Српска земља мира, стабилности и просперитета и да је то првенствено политика за коју се он залаже – истакла је Панићева.

Панићева је рекла да је Додик на састанку у Сенату са десетак сенатора из различитих политичких група, и то највише владајуће структуре, јасно пренио поруку о опредјељености миру и стабилности и европском путу, али и очувању оног што је договорено Дејтонским споразумом и очувању Устава БиХ.

Према њеним ријечима, Додик је објаснио каква је ситуација и прилике у БиХ, те је пренесена јасна порука француским политичарима о стању на Балкану.

– Предсједник се састао и са једним од првих људи из кабинета предсједника Емануела Макрона, тако да је и ту имао прилику да пренесе поруку. Њихов интерес је свакако очување стабилности Балкана, али као јасан циљ наглашена је потреба да свима европске интеграције буду приоритет и да се покушају превазићи сви проблеми на које могу наићи – рекла је Панићева.

Она је подсјетила да је Француска и претходних година заговарала укидање бонских овлаштења и додала да званични Париз експлицитно не подржава наметања која користи такозвани високи представник.

– Додик је позвао Француску као земљу потписника Дејтонског споразума да се интензивније укључи у његову имплементацију и у том смислу у наредном периоду може се очекивати интензивнија сарадња са француским званичницима. Због тога можемо очекивати посјете у наредном периоду – истакла је Панићева.

Она је указала да на повећано интересовање Макрона за дешавање на Балкану показује и именовање специјалног изасланика за западни Балкан Ренеа Троказа.

– Најављене су нове посјете и надамо се да ћемо од земље која је на неки начин колијевка дипломатије и која је заговарала договор, консензус и компромис добити подршку за оно на чему инстистирамо, а то је да лидери у БиХ нађу заједничко рјешење – додала је Панићева.

Што се тиче састанка са српском дијаспором, Панићева је рекла да је долазак предсједника Српске у Париз изазвао велико одушевљење Срба који живе и раде у Француској.

Она је додала да је био велики одзив људи, са много емоција, те да су многи заплакали током обраћања Додика.

– Чула се тада и наша традиционална пјесма и разговор са предсједником био је емотиван за наше људе који виде у предсједнику лидера који може да очува достојанство српског народа и идентитет, јер људи који живе тамо осјете на својој кожи посљедице западне медијске пропаганде која је често о нашој прошлости говорила супротно од оног што је била истина – навела је Панићева.

Према њеним ријечима, они због тога подржавају предсједника Републике Српске у намјери да очува достојанство и идентитет српског народа и да се даље бори у том правцу.

Она је подсјетила да се Додик састао са Његовим преосвештенство владиком западноевропским Јустином, који га је дочекао у сједишту Епархије, у цркви Светог Саве у Паризу.

Панићева је рекла да је Додик искористио прилику и да положи вијенац на споменик посвећен краљу Петру и краљу Александру Првом Карађорђевићу и на тај начин одао почаст и присјетио се онога што повезују Србе и Французе.

– Круна је позив који је Додик добио од предсједника фудбалског клуба `Париз Сен Жермена` и то је била прилика да се сретну различити људи, а међу њима и предсједница Народне скупштине Француске која је рекла да европски званичници често разговарају о питању западног Балкана и приближавању земаља Балкана ЕУ – нагласила је Панићева.

Према њеним ријечима, један од најљепших догађаја је јутрошњи радни доручак код пуковника Жака Огара у част Додика.

– Сви су се одазвали, требало је бити око 20 људи, а дошло је више од 40. Међу њима је било инвеститора, књижевника, новинара, универзитетских професора, широк дијапазон различитих професија. Додик је и њима пренио поруку и објаснио да је Република Српска земља мира, стабилности и просперитета и позвао све да посјете Бањалуку – рекла је Панићева.

Она је навела да је договорен низ пројеката о којима ће разговарати са инвеститорима у наредном периоду, а међу којима су успостављање авио-линије Париз – Бањалука, као и инвестиције у хотелијерству и другим секторима.

Према њеним ријечима, међу учесницима био је предсједник Привредне коморе регије Валдоаз која је једна од центра индустријског Париза.

– Они су и раније показали интересовање за посјете привредних мисија француских предузећа који би дошли у Бањалуку да разговарају о инвестицијама. Био је то врло занимљив и динамичан састанак на коме су понуђени различити садржаји и прилика предсједнику да нашим људима, дијаспори и француским носиоцима власти представи ситуацију и стање у нашој земљи – нагласила је Панићева.

Архива