Додик: У Паризу се зна за став Српске; Веома значајни састанци, фокус привреда и култура

11.04.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС, након радног доручка код француског пуковника Жака Хогарда, да је разговарао у Паризу са људима из различитих дјелатности, те да постоји интерес за односе са Српском, а највише у дијелу привреде и културе.

Милорад Додик - Фото: РТРС

– Заиста занимљив скуп људи различитих дјелатности. Причао сам са њих 30-ак, који су имали различита интерсовања. Фокус су привреда и култура. Интереси постоје за отварање авионске линије Париз-Бањалука, постоји заинтерсованост и за градњу хотела високе категорије у Српској, а што је нама потребно – навео је Додик, који данас завршава посјету Паризу.

Додик је истакао да је о Републици Српској рекао оно што, како каже, увијек говори, а то је да је Српска стабилна, посвећена миру и развоју.

– Српска нема намјеру за било какву дестабилизацију, која би водила насиљу. С друге стране, има намјеру да очува своје политичке ставове и позицију и од тога неће одустати. Кључно питање је било, шта ми видимо у Европској унији?! Овдје се шири прича како је Балкан сљедеће жариште сукоба. Увјераво сам их да нема елемената за тако нешто, да је то чиста пропаганда неких западних кругова, који желе да то прикажу на тај начин – навео је Додик.

Поновио је да Српска остаје стабилна и мирна и да нема безбједносних изазова.

– Постоје тешки политички процеси и односи, али то није за било какав сукоб. Посјета је била веома успјешна. Разговарало се са људима из Сената, људима позиционираним високо у предсједничкој администрацији. То је била прилика да им кажем да се Француска треба вратити у процес имплементације Дејтонског споразума, зато што је он потписан овдје – посјетио је Додик.

Поставља се питање, каже, како у овом времену имате два, три висока представника из Њемачке, а немате из Француске.

– У том погледу било је занимљивих разовора. Важно је рећи да су овдје упознати са нашом посјетом. Француска зна за став Српске. Желе да разговарају са нама – рекао је Додик.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик посјету Француској завршио је радним доручком код пуковника Жака Хогарда, којем је уз угледне личности француског јавног, политичког, економског и културног живота, присуствовао и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtrs.vijesti%2Fposts%2Fpfbid0LouDge7RNe7ttobapWSw4G7M6sV7ZdN1DDNCiqDtb32wkVoqAb2v2Uzhj4U4J7j6l&show_text=true&width=500

Предсједник Српске јуче се у Паризу састао са француским сенаторима које је информисао да Нијемац Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет, покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, ако Шмит интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус, тако што ће прогласити независност.

Архива