Додик: Русија има право да брани своју слободу, државу и народ

08.04.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Руска Федерација има пуно право да брани своју слободу, државу и народ, англосаксонци гурнули ЕУ у сукоб са Русијом у Украјини, лишавајући Европљане јефтиног руског гаса и тиме поткопали економију ЕУ.

Додик је односе са Руском Федерацијом оцијенио одличним и захвалио Путину и цијелом његовом тиму што у садашњим околностима посвећују пажњу Републици Српској.

Он је истакао да би ови односи били много бољи да западњаци не покушавају да зауставе ту сарадњу на сваки замислив и незамислив софистициран начин.

Додик је навео да Русија не чини ништа да нанесе штету било коме у Републици Српској, а када се показало да Русија шири своје присуство у Европи, укључујући и Балкан, почела је демонизација Русије.

– Шта има Европа? Постоје корумпиране политичке елите које нису у стању да смисле како да преживе у таквом времену. Једини начин да се преживи било је стварање квалитетне стварне симбиозе са Русијом, са њеним потенцијалом, на обострано задовољство и Русије и ЕУ – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то је било у супротности са интересима САД, јер оне никада нису хтјеле да виде ову унију, па су стога повукле ЕУ на другу страну.

– И сад Путин каже да смо ми пријатељи, питао ме за Републику Српску у Сочију, зна ко је Милорад Додик. Па, да ли је то лоше? Не, то је феноменално, феноменално за нас, и не желимо да га изгубимо. БиХ неће уводити санкције Русији – истакао је Додик.

Он је рекао да је одбијање увођења санкција Русији сврстало Републику Српску на страну Москве.

– Цијели Запад на то гледа са непријатељством – изјавио је Додик за телевизију „Русија 24“.

Он је навео да Запад жели да сакрије чињеницу да су им санкције пропале и да нису имале ефекта.

– Нису срушили Русију. Нису срушили Владимира Путина. Нису изазвали демонстрације. Испоставило се управо супротно – раст руске привреде, флексибилност у преоријентацији на друга тржишта. Уосталом, Путин је на изборима на којима је учествовао добио највећи проценат гласова него икада раније – навео ј Додик.

Према његовим ријечима, то је резултат њихових санкција, а не можете рећи да је Русија пала.

– А пошто тамо не иде, онда треба да нађу начин да овдје покажу своју огромну снагу – а Америка је има – и створе насиље у Републици Српској над нама, који не размишљамо исто као они – истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да су сада везе између руског и српског народа и држава много јаче и трајније од овог историјског тренутка.

Он је додао да му се не свиђа што људи умиру, јер су у значајном броју и са једне и са друге стране представници словенског народа.

– Али геополитичка ситуација и објашњење за оно што је Русија урадила је на страни Русије. Она има пуно право да брани своју слободу, своју државу и народ – нагласио је Додик.

Додик је рекао да су англосаксонци из својих потреба гурнули ЕУ у сукоб са Руском Федерацијом у Украјини.

– Не може се објаснити како је једна од најслабијих влада Њемачке, која је користила јефтину енергију из Русије, изградила тако скупе сјеверне токове један и два, од којих је зависила њемачка конкурентност у цијелом свијету, пристала да постане поданик САД и да се одрекне бенефиција зарад америчких интереса – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да Њемачка сада купује амерички гас по вишеструко вишој цијени и да је епилог тога да је њемачка економија у рецесији.

– Прије само четири-пет година нико не би вјеровао да ће се то десити. Али ако сте у савезу са Сједињеним Државама, имајте на уму да ћете морати да платите ту цијену – указао је Додик.

Додик је изразио увјерење да је предсједник Русије Владимир Путин потпуно свјестан ситуације у којој се налазе и Русија и оно што је остало од Украјине.

Архива