Вулић: Тужилаштво Српске приватизовао Мајкл Марфи

21.03.2024 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да је Мајкл Марфи приватизовао Тужилаштво Републике Српске што потврђује и данашње именовање Оливере Рауковић за главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Добоју.

– Раније сам већ говорила да имамо информације да ће на мјесто главног тужиоца у Добоју бити именована Оливера Рауковић као узданица Амбасаде САД у БиХ и републичког тужиоца Жељке Радовић, којој и данас даје службено возило Окружног јавног тужилаштва Добој што је чиста злоупотреба положаја – истакла је Вулићева, додавши да је због истих радњи, злоупотребе службеног положаја, претходно смијењен Витомир Солдат.

Вулићева је навела за Срну да у БиХ нема ни правде, ни права, ни демократије док се Марфи мијеша у правосуђе БиХ и тумачи законе.

Она је нагласила да Високи судски и тужилачки савјет БиХ не ради по закону, наводећи да је Рауковићева 14. марта била на интервјуу за позицију на коју је данас именована, а Суд БиХ је 13. марта наложио да избори за именовање судија и тужилаца нису у складу са Пословником о раду.

ВСТС БиХ је одлучио да неће поништавати отворене конкурсе за именовања судија и тужилаца у правосудним институцијама упркос одлуци Суда БиХ од 13. марта да укине двије одредбе Пословника о раду ВСТС-а које су прописивале одређене услове које носиоци правосудних функција морају испунити прије конкурисања на позиције.

ВСТС је Суду и Тужилаштву БиХ оставио вријеме за одлуке уколико би након именовања од 23. марта евентуално биле поднесене тужбе.

Архива