Мазалица: Шмит својом одлуком радикализује ситуацију у БиХ

26.03.2024 Актуелно

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да наметање измјена Изборног закона БиХ није подршка БиХ на путу ка ЕУ, те да Кристијан Шмит својом одлуком радикализује ситуацију у БиХ.

– Као прво, Изборни закон није ни међу три, а ни међу 14 приоритета, дакле, ни на краћој ни на дужој листи наших обавеза на путу ка чланству – рекао је Срни Мазалица.

Као друго, додао је он, постојање високог представника је некомпатибилно кретању БиХ ка ЕУ, а представници институција ЕУ су то више пута рекли, те нагласили да кључне одлуке морају бити производ консензуса.

– Неформално, они сматрају да је Шмитово дјеловање дестабилизујући фактор за БиХ. То се сада и показује. Када је БиХ добила зелено свјетло за преговоре са ЕУ, ничим изазван из нафталина излази Шмит и радикализује ситуацију у БиХ, руши напредак до сада постигнут и у блато баца све оно до чега су домаћи актери дошли у посљедње вријеме – оцијенио је Мазалица.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

Архива