Ковачевић: Додик не одустаје од заштите права Српске на европском путу БиХ

01.03.2024 Актуелно

Људи у Европском парламенту очигледно не познају прилике у БиХ и по ко зна који пут позивају на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Међутим, тиме само додатно потврђују да уопште не разумију шта се дешава у БиХ, рекао је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је рекао да у БиХ постоје три конститутивна народа и два ентитета и да то пише у Уставу БиХ, као што пише и која су права и надлежности БиХ и ентитета и да Додик упорно инсистира на томе, позивајући да се те чињенице поштују.

– Дакле, Додик позива да се поштује Устав и уставни поредак у БиХ. Да ли је то нешто због чега он треба да буде кажњен? Очигледно, по њиховом, јесте – истакао је он.

Ковачевић је рекао да у Европском парламенту заборављају да не постоји ниједна одлука коју је БиХ икада донијела на европском путу, а да иза те одлуке није стајао потпис Милорада Додика.

– Они данас покушавају да направе некакве проевропске хероје од људи чији је допринос за европски пут БиХ тај да су можда усвојили три закона у овом мандату. Покушавају да оцрне Додика који је омогућио да се усвоје та три или четири или шест закона и који је омогућио да се у БиХ направи све и једна реформа која је БиХ приближила ЕУ – рекао је он.

Ковачевић је навео да је очигледно „проблем“ у томе што Додик не одустаје од тога да се на европском путу заштите права Републике Српске, српског конститутивног народа, али и других конститутивних народа.

– То је онда нешто сасвим друго. Ако неко мисли да може да користи европске интеграције да би радио на томе да Републике Српске буде мање, онда се грдно вара – поручио је Ковачевић.

Он је рекао да БиХ може да иде према ЕУ и да је Република Српска у потпуности опредијељена за европски пут, али да Република Српска остане Република Српска, да сачува своја загарантована права и да српски народ, као и други конститутивни народи сачувају своја права.

– Милорад Додик и ми из Републике Српске од тога сасвим сигурно нећемо одустати – поручио је Ковачевић.

Архива