Додик за ТАСС: Запад неће промијенити став српског народа према Русима

01.03.2024 Актуелно

Запад неће моћи да примијени став српског народа према Русима, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за ТАСС рекао да западне земље желе да наметну Србима своје ставове и да их „казне санкцијама“.

– Међутим, поносан сам на Републику Српску и Србе уопште, због начина на који реагују на ово, и не мислим да постоји начин на који Запад може да промијени мишљење Срба о руском народу, било то принудом или било којим другим средствима – нагласио је Додик.

Додик је за ТАСС коментарисао састанак са предсједником Русије Владимиром Путином, који је одржан 21. фебруара у Казању.

– За мене је част да се састанем са предсједником Путином и да покажем наше пријатељство. Он нас је увијек подржавао, јер је ово пријатељство, добар однос и /постоји/ разумијевање између /два/ народа, између лидера – навео је Додик.

Предсједник Српске додао је да постоји притисак који долази са Запада, који покушава да окрене све против Русије, али да се Српска неће окренути против Москве.

СРБИ ЋЕ УВИЈЕК БИТИ НА СТРАНИ РУСА

Српски народ ће увијек бити на страни Руса, без обзира на тренутне догађаје или став Запада, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Без обзира шта се дешава, Срби ће увијек бити на страни Руса. То је оно што њих /Запад/ излуђује и зато они мисле да Срби морају бити кажњени. Русија можда прави и грешке, ради нешто што није баш исправно, али ће Срби бити на њеној страни – рекао је Додик у екскузивном интервјуу за ТАСС.

Према његовим ријечима, два народа уједињена су православном хришћанском вјером, придржавањем истих политичких принципа, љубављу према отаџбини, патриотизмом и жељом за слободом.

– Научили смо и једни и други да ниједан народ не може бити слободан без снажне државе. Толико ствари нас уједињује -навео је Додик.

Предсједник Српске истакао је да су српски и руски народ кроз историју живјели у условима сукоба, али да су ипак успјели да одрже кључне атрибуте свог идентитета, као што су језик, национални карактер и писмо.

– Када Срби прате међународне спорске догађаје, они, наравно, навијају за Србију, али је Русија сљедећи /омиљени/ национални тим за који навијају. То се једноставно не може промијенити и тако је од мог унука, који има пет година, све до најстарије особе у нашој земљи – закључио је Додик.

ПУТИН СПРИЈЕЧИО РАСПАД РУСИЈЕ

Руски предсједник Владимир Путин спријечио је распад Русије када је дошао на власт прије више од двије деценије, изјавио је предсједник Републике Српске.

– Бојим се да би се, да се Путин није појавио да управља друштвом, Русија распала на пет до шест држава којима би се лако могло манипулисати, што би довело до међуетничког сукоба – рекао је Додик у интервјуу за ТАСС.

Предсједник Српске описао је Путина као „правог човјека и правог државника и предсједника, човјека који воли своју земљу и свој народ“.

Додик је подсјетио да је имао неколико састанака са Путином и да руски лидер никада није постављао било какве непримјерене захтјеве српском народу.

– Он је особа која се посвећује људима, добрим људима. Што се тиче непријатеља, према њима се увијек треба односити непријатељски – додао је Додик.

СУКОБ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЕЛИМИНАЦИЈЕ ПАЛЕСТИНСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ

Сукоб који се одвија у Појасу Газе могао би да доведе до елиминације цјелокупног становништва палестинске енклаве, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Догађаји у Гази у потпуности се издвајају у односу на све претходне /сукобе/. Ова криза је сукоб на чијем би крају комплетно становништво у том региону могло да буде збрисано – рекао је Додик.

Предсједник Српске навео је да ће западне земље, упркос великом броју погинулих у сукобу, „оправдати сваки злочин тамо гдје могу да имају користи и неће учинити било шта да зауставе операцију“.

– Иако се злочини Хамаса не могу занемарити, САД су очигледно одговориле на неприкладан начин. Неопходно је стати на крај патњи обичних људи – нагласио је предсједник Српске.

Тензије су се поново распламсале на Блиском истоку 7. октобра 2023. године, када су милитанти Хамаса извршили изненадни напад на израелску територију из Газе, убили око 1.200 људи у пограничним насељима и узели 240 талаца, укључујући жене, дјецу и старије особе.

Као одговор, Израел је прогласио потпуну опсаду Појаса Газе и покренуо бомбардовање енклаве и неких области у Либану и Сирији, као и копнену операцију против Хамаса у Појасу Газе.

Архива