Додик: Нема европског пута са ОХР-ом и страним судијама

25.03.2024 Актуелно

Нема европског пута са ОХР-ом и страним судијама, навео је предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је на друштвеној мрежи Икс истакао да је изјава министарке европских послова Шведске показује да унутар ЕУ опет настављају с уобичајеним преварама и да одлука о отварању преговора нема никакав стварни значај, јер је политика проширења одавно пропала.

– Република Српска ушла је искрено и одлучно у процес испуњавања приоритета из Мишљења ЕК, спремна да реализује све потребне реформе на начин који одражава њену уставну структуру, како би на том путу коначно повратила изгубљени суверенитет БиХ, који је својим интервенцијама урушио страни фактор. Овакви ставови неприхватљиви су за било коју суверену земљу и пријете да уруше и оно мало повјерења које је остало према ЕУ – истакао је Додик.

Он је навео да нисмо спремни да у процесу европских интеграција служимо личној промоцији ове гарнитуре лидера, и да аплаудирамо њиховом мајсторству да много тога кажу о владавини права и демократији, а ћуте онда када је у питању особа која је синоним за неправо и тиранију у свакој демократији.

– ОХР је неспојив с европским путeм и с функционалном БиХ, као и стране судије. Европа нам не оставља много могућности својом подршком узурпатору. Поновио сам ово више пута и поновићу опет, сваки покушај наметања, као и свака подршка неком наметању у БиХ, биће крај било какве приче у БиХ. Република Српска има механизме да се заштити од насиља и неправа које промовише Америка. Европа нека каже да ли је за демократију или колонију. Опасан је то цинизам причати о напретку, а упоредо пријетити лажним Шмитом и махати санкцијама – нагласио је Додик.

Нема тих пара и средстава, нити санкција, каже Додик, због којих ће се Српска одрећи својих вриједности и свог идентитета.

– Никада нисмо били поданици и послушници и нећемо допустити да нам вријеђају здрав разум промовисањем система који руши самосталност и сувeреност земље, као и постигнуту сарадњу представника конститутивних народа, која је основа сваког даљег напретка у БиХ – поручио је Додик.

Архива