Додик: Извјештај САД показује да Америка прижељкује ново жариште у БиХ

12.03.2024 Актуелно

Извјештај који је објавила Канцеларија директора националне обавјештајне службе САД, у дијелу који се односи на западни Балкан, показује да Америка прижељкује неко ново жариште на којем би опет један од најнеуспјешнијих предсједника у историји Америке могао да добије неки поен уочи избора, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Успјели су да у једној реченици напишу толико лажи и саспу сав свој отров како би створили простор за даље интервенције и блокирање и Републике Српске и Федерације. Америка је још једном потврдила своју чврсту одлучност да растури европски пут БиХ како би задржала лажљивог Шмита и господарила овим простором – написао је предсједник Српске на налогу Икс, реагујући на текст Канцеларије директора националне обавештајне службе (ОДНИ), која је објавила годишњу процјену пријетње Обавјештајне заједнице САД за 2024.

Додик наводи да је забрињавајуће да Американци с таквом сигурношћу говоре о могућим сукобима у БиХ.

– Човјек не може да се не запита шта би се то могло десити ако испуне своје пријетње и да ли причају о санкцијама или о неким новим војним интервенцијама. Цијели свијет би требало да се плаши шта још може да уништи тај човјек, који је успио чак и велику и моћну Америку потпуно да подијели и учини нестабилном – пише Додик.

Наводи да у извјештају говоре и о томе да имају сазнања да ће се бошњачке снаге покушати наоружати и то све због тога што Република Српска поштује Устав и жели да сачува дејтонску БиХ.

– Говоре и о ризику нових сукоба на КиМ и тиме поново показују у само двије реченице лицемјерну политику коју воде свих ових година не само према Балкану, него према цијелом свијету. Ако оптужују Републику Српску да припрема сецесију, шта је онда са самопроглашеним Косовом, којем Америка даје подршку – наводи Додик.

Србији је одузет дио територије и то може проћи, каже Додик, само док се Србима одузима све је у реду, али Република Српска је проблем, истиче он.

– Република Српска не планира никакву сецесију и нећемо дозволити да било ко угрози мир и стабилност. Поновио сам више пута и поновићу опет, ја сам човјек мира и нећу никада дозволити да се угрози безбједност људи. Сва ова прича показује чиме ће се све служити најнеспособнија администрација Америке у њеној историји у својим посљедњим данима док je на власти – каже Додик.

Додик исриче да су натјерали Европу да води њихов рат против Русије и сада људи у Европи испаштају због тога.

– То се никада не би десило да је Трамп био предсједник Америке. Срећом, све је више оних који схватају да таква политика одлази у прошлост. Нико више и не говори да постоји и најмања шанса да Бајден остане предсједник, све занима шта ће урадити Трамп када поново дође на предсједничко мјесто. И Република Српска чека – закључио је Додик.

Архива