Додик дао рок од седам дана – поништити Шмитов закон и протјерати амбасадоре који раде против БиХ

28.03.2024 Актуелно

У Народној скупштини Републике Српске Посебна сједница-разматра се актуелна безбједносна и политичка ситуацију у свијету и утицај на Републику Српску. То је и једина тачка дневног реда који су предложили предсједници Републике Милорад Додик, Народне скупштине Ненад Стевандић, Владе Радован Вишковића и српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Највиши званичници обратили су се посланицима -сви јединственог става – у БиХ је на сцени угрожавање Дејтонског споразума, али то не ради Република Српска, него страни фактор. Одлуке Кристијана Шмита треба поништити.

Током два и по сата обраћања званичника Српске – најважнија је порука да није прихватљиво никакво наметање одлука од странца без легитимитета, Кристијана Шмита. Са његовим постојањем у БиХ неспојив је европски пут, а међународно право и јединство одговор су Српске на његове потезе. Сва рјешења морају бити резултат договора домаћих политичара, али их они у Сарајеву, из Тројке, под утицајем странаца упорно руше. Тврдње да Република Српска поткопавањем заједничких институција поткопава Дејтонски споразум, служе за обрачун са демократским институцијама Републике Српске и њеним демократски изабраним представницима.

За то служе и санкције којима се крше основна људска права, али ће Српска одољети свим притисцима. Одољети, опстати и даље редовно измиривати све своје обавезе. Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да су мир и стабилност неприкосновени у Српској и да креће у нову фазу борбе за Републику Српску. У том смијеру иду и закључци које је предложио.

Колонијална управа да поништи све акте које је донио Кристијан Шмит, и то у року од седам дана. Ово је пред посланицима затражио предсједник Републике Српске Милорада Додик. Не уради ли то, Додик предлаже да представници Српске закажу сједницу Парламентарне скупштине БиХ, да се Шмитове одлуке прогласе ништавним, да њихова примјена буде забрањена органима БиХ, да сајт ОХР-а прогласе наприхватљивим и незаконитим мјестом објаве аката. Парламентарна скупштина БиХ треба и да забрани „Службеном гласнику БиХ“ да објављује акте странаца и њихових организација.

– На истој сједници да се донесе у Парламентарној скупштини БиХ и Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима, али и да се развласти ЦИК као парадржавни институт. Парламентарна скупштина да потврди уставно одређење тако што ће рећи да је та институција једина надлежна за доношење закона – рекао је Додик.

Потребно је, каже предсједник Српске, и да се утврди убрзан пут за чланство у Европску унију, да се донесе декларација о територијалном интегритету БиХ и на тај начин пошаље порука жеље за стабилизацијом. На тој скупштини требало би америчког, њемачког и британског амбсадора и Кристијана Шмита, прогласити непријатељима БиХ и забранити им рад у БиХ. Ако се то не деси, Додик је предлажио да Република Српска, односно њени представници буду у институцијама БиХ али да не одлучују. Могуће је и раскидање сарадње са садашњим партнерима, али и понуда и нови договор са другим структурама у БиХ. Република Српска донијеће декларацију о уставном уређењу БиХ са два ентитета и три конститутивна народа. Додик предлаже и да Српска, настави спровођење свих до сада донесених аката у вези са статусом, односно да се повуче из споразума о Оружаним снагама, ВСТС-у, индиректним порезима и свим другим споразумима и да активира закон о Агенцији за лијекове и донесе друге законе по хитном поступку.

– Да Република Српска донесе свој изборни закон у форми нацрта, да би могао што прије да се спроведе јавни дијалог о томе. Да се у најскорије вријеме крене у реализацију овога. Ја ћу потписати. Дајте ми закон, ја ћу га потписати. Република Српска ће инсистирати на Дејтонској улози Србије и на Васкршњем сабору треба да се констатује да су Бошњаци прекршили споразум, те да је Србија спремна да у међународним институцијама брани Републику Српску и Дејтон – навео је Додик.

Мировни споразум урушавали су странци, а не Република Српска, каже Жељка Цвијановић. Српски члан Предсједништва наглашава да је Република Српска опедијељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ. То, каже, не нарушавају њени функционери и институције, већ годинама дјеловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ. Српска је, наводи, врло заинтересована за европски пут БиХ, јер он подразумијева да ћемо се ријешити ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ.

– На почетку смо процеса који треба да поздраве домаћи фактори, то је зелено свјетло. Нисмо добили датум, ни преговарачки оквир, мрља Шмит који умјесто домаћих фактора намеће законе као и процес који опет подразумијева наметање измјене Кривичног закона према којем било код од нас треба да иде на суд и идеш у закон – изјавила је Цвијановић.

Да су управо овакви процеси цијена коју Српска плаћа да не би остала без своје имовине, упозорио је предсједник скупштине Ненад Стевандић. За разлику од Додика који не вјерује у Шмитове ријечи да неће наметати закон о имовини, Стевандић је увјерен да је то побједа Републике Српске. Упозорава да су санкције, покушај дисциплиновања легитимно изабраних представника који раде посао у оквиру свог мандата, којима се покушава онеспособити ланац одлучивања у Српској.

– Крупни процеси захтијевају крупне одговоре и храбрости. На шта можемо утицати – на наш институиционални опстанак. Брани се у НСРС. Српска је створена у миру, брањена у рату, опстанак у институцијама – изјавио је Стевандић.

Институције Српске, због притисака којима је изложена, тражи и алтернативне крадитне аранжмане које саботирају странци. Преговара се искључиво са онима који поштују уставну структуру БиХ. Опремање МУП-а, у које, опет странци, желе да пољуљају повјерење, историјска је одлука. И наставиће се, према ставу Народне скупштине. Предсједник Владе Радован Вишковић, упозорио је да се ових дана у банкама бришу рачуни легитимно изабраних представника и оних који су дали допринос стварању Републике

– Без обзира на изазове, сви алати странаца имали су мало успјеха, али Република Српска ће наставити да извршава своје обавезе, плате пензије. Добро пазимо, најопаснији метод притиска је метод унутрашњег раздора. Бојим се да ће моћници прибјећи и оваквим методама а можда то већ и раде – навео је Вишковић.

На сједници Парламента Српске, упозорено је и да је колективни Запад покренуо хибридни рат против Републике Српске јер је, према ријечима предсједника Додика, предуго опстала упркос њиховом плану да опстане. Зато је, наглашава, важно да доносимо одлуке које ће бити важне.

– Суд и Тужилаштво БиХ су мјесто терора. Позивам вас да ову реченицу усвојите као историјску. Потврдило се да је тај Суд формиран само да би пресуђивао Србима – додао је Додик.

Уставни суд БиХ, сматрају званичници, покушава добити главно мјесто у притисцима на Републику Српску, а на руку им иде и Венецијанска комисија која препоручује да судије имају неограничен мандат, иако је устав БиХ јасан – пензија након 70. године. Неограничен мандат судија, за Српску је неприхватљив, као и стране судије у том суду.

Архива