Цвијановић: У Српској нема дискриминације Бошњака

28.03.2024 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Бањалуци да у Српској нема дискриминације Бошњака, док су у ФБиХ многи Срби ускраћени за елементарне ствари потребне за живот.

Жељка Цвијановић - Фото: СРНА

Цвијановић је истакла да је поносна што у Републици Српској сви могу да живе равноправно и што се Бошњацима не пребројавају крввна зрнца.

– Чињеница је да има далеко више повратника Бошњака у Републику Српску, него Срба у ФБиХ. Ово говори о неједнаком третману и статусу – рекла је Цвијановић у Народној скупштини Републике Српске реагујући на тврдње самосталног посланика Рамиза Салкића да Бошњаци у Српској немају основна људска права.

Она каже да Република Српска нема своје Бошњаке у Влади како тврди Салкић.

– Када је ријеч о образовном систему у Републици Српској 2006. године је уведена национална група предмета за сву дјецу. Ученици имају бесплате уџбенике које финансира Влада Српске – подсјетила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, српска дјеца у ФБиХ немају националну групу предмета и стварно право да изучавају српски језик.

– У ФБиХ још увијек имате двије школе под једним кровом у коме су дјеца раздвојена по етничкој припадности. То не постоји у Републици Српској – каже Цвијановић.

Када је ријеч о радиканом исламу у БиХ, Цвијановићева је рекла да о томе пишу и западни медији и организације и да се мора причати о овом проблему.

– Медији из ФБиХ проблематизују одређене ствари и траже да ме треба позвати на саслушање због навода о радикалном исламу. Имам текстове западних медија и организација о радикалном исламу, даћу им па нека читају. Зашто западњаци недају да у БиХ заједно рјешавамо ове ствари – рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да је неколико министара бошњачке националности, међу којима су и министри безбједности у Савјету министара, слетјело са функције након што су им Американци пресрели комуникацију коју су имали са безбједносно интересантним лицима.

– То се дешавало након онога што је правила Ал каида и дешавања у Њујорку. Осим тога, круже приче да је и Алија Изетбеговић био присиљен да напусти политику када је утврђено да су терористи који су рушили куле у Њујорку имали везе са БиХ и да су били у камповима – рекла је Цвијановић.

Архива