26.03.2024 Актуелно

Вишковић: Наметањем закона вјероватно завршен европски пут БиХ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је за БиХ нормално оно што није нигдје у свијету и да је наметањем измјена Изборног закона БиХ вјероватно завршен европски пут земље.

– Не изненађује ме што пола БиХ признаје човјека /Кристијан Шмит/ који је нелегално на овим просторима, јер нема верификацију УН да буде високи представник. Одлука од прије неколико дана о отварању преговора ЕУ са БиХ је у суштини данашњим наметањем затворена –  рекао је Вишковић Срни.

Он је истакао да нека земља, уколико жели бити члан ЕУ, онда властитим ресурсима и институцијама мора доносити одлуке и креирати рјешења.

– Република Српска ће у свему тражити свој пут. У БиХ живе народи и није грађанска земља како то мисли Шмит. Нисам изненађен његовим наметањем и ово је потврда старе изреке да тамо гдје престаје разум, почиње БиХ – додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, нигдје у свијету не постоји земља која је окупирана и нема суверенитет као што је БиХ.

Вишковић је нагласио да је постојао апсолутни договор представника три конститивна народа да самостално буде креиран Изборни закон БиХ у складу са Уставом, али да неко то није дозволио.

– Овим је нарушен основни постулат постојања једне земље, а то је да сама одлучује о својој судбини. Изборни закон је, након Устава, највиши акт у свакој земљи и његовим наметањем грађанима је одузето право на изборну вољу и тајност избора. Овдје се желе увести неке ствари које не постоје нигдје. Очито је да је важније да из западних земаља БиХ буде продата опрема за изборе и да за тако нешто неко оствари профит – рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је недопустиво да Централна изборна комисија БиХ сама бира бирачке одборе и да тиме изабрани чланови постају професионалци, те се поставља питање ко ће да их плати.

– Република Српска је показала да је заиста имала искрену намјеру да БиХ функционише на уставан и законит начин, али очито да имају они којима то није у интересу. Желе да ово буде нестабилно подручје како би овдје остали још неколико деценија. Све ово је жалосно, тужно и невјероватно – закључио је Вишковић.

Њемачки држављанин Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је данас да је донио одлуку о измјенама Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.

Архива