Вулић: Поступци америчког дипломате пораз демократије и људских права

02.02.2024 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је као пораз демократије и људских права поступке помоћника државног секретара САД за Европу и евроазијска питања Џејмса О`Брајена, који је у БиХ подржао бонска овлаштења.

– Подржавати човјека без потврде Савјета безбједности УН и при томе позивати на силу, употребу бонских овлаштења је ништа друго већ насиље над демократијом – констатовала је Вулићева у изјави.

Вулићева је истакла да би поштовање Дејтонског споразума у БиХ и права свих народа који живе у БиХ требало да буду водиља за сваког демократу.

Она је изразила разочарење чињеницом да и О`Брајен подржава разградњу Дејтонског мировног споразума у БиХ.

– Наметања и сила доводе до разградње БиХ, а само дијалог и договор домаћих политичара су прилика за будућност дејтонске БиХ – указала је Вулићева.

Амерички дипломата и Кристијан Шмит састали су се данас у Сарајеву гдје су разговарали о најхитнијим изазовима с којима се БиХ суочава, укључујући изборни интегритет.

О`Брајен је потврдио подршку САД Шмиту и његовом кориштењу бонских овлаштења за провођење Дејтонског споразума, подршку БиХ и њеним институцијама.

Архива