Вишковић: Пројекат соларних панела од великог интереса за Републику Српску

09.02.2024 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас са представницима предузећа „Етмакс“ Бањалука, и њиховим партнерима представницима компанија „Фрониус“ и „Кјуселс“.

У организацији поменутих компанија у Бањалуци је у току догађај посвећен обновљивим изворима енергије „Балкан Солар самит“.

На састанку је разговарано о потенцијалним пројектима у енергетском сектору с нагласком на пројекат соларних панела за становништво у Републици Срспкој.

Вишковић је истакао да је поменути пројекат од великог интереса за Републику Српску, да ће добити подршку Владе али да је неопходно пројекат учинити транспаретним и достпуним сваком грађанинину у сваком дијелу Републике Српске, који искаже заинтресованост за овај пројекат за производњу и снадбијевање електричном енергијом на овај начин.

Такође, истакао је Вишковић да по питању релаизације оваквог пројеката важно и неопходно је обезбиједити техничке услове, као и учинити транспартеним све информације потребне становништву, а међу којима су примјера ради са кима се потписују уговори, које количине, по којој цијени, одржавање и сервисирање.

Пројекат је од изизетне важности за грађане Републике Српске и сви требају имати јасне информације.

Такође, Вишковић је указао на потребу да поред озбијеђених техничких услова, транспаретности уговора цијена и свега што грађане треба и може интересовати по питању пројекта неопходно је урадити детаљну анализу природних расположивих потенцијала и карактеристика одређених подручја у Републици Српској.

Синиша Максимовић, генерални директор компаније „Етмакс“ Бањалука истакао је да је ријеч о компанији која жели да улаже и да се развија у својој земљи, са својим домаћим људксим ресурсима инжињерима и да су до сада кроз реализацију пројеката показали стручност и знање што им је обезбиједило препознатљивост у региону.

Максимовић је истакао да у компанији „Етмакс“ много пажње труда стручног и оперативног знања заједно са партнерима улажу у развој овог пројеката и да компанија има циљ и визију реализовати развојне пројекте за добробит грађана и Републике Српске.

У сарадњи са партнерима максимално се анлизирају, разрађује дио по дио пројекта, како би све било на завидном техничком и оперативном нивоу приликом примјене соларних панела на објектима грађана, рекао је Максимовић и најавио да ће у скорије вријеме на неколико објеката започети релизација пројекта како би се стекао увид у значај и важност и комплексност пројеката соларних панела и постале јасније користи и ефекти и развојне шансе које са собом носи.

Истакнуто је да реализација овако значајног пројекта носи изазове и још много конкртених техничких, организацијских, законодавних послова али да је максимална опредјељност свих старна да се да максимум и да овај пројекат од националне важности за Републику Српску буде проведен на најефикаснији и најбољи начин на обострано задовољство корисника и енергетског сектора, као једног од највећег развојног ресурса у Републици Српској.

Архива