Српска против наметања и санкција Русији

20.02.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су муслимани у Татарстану, без обзира на вјероисповијест, остали привржени Русији, док су муслимани у бившој Југославији хтјели своју државу, иако је чињеница да ни на једном простору нису доминирали.

– У БиХ је све супротно, они су хтјели сепаратизам, сматрали су да имају далеко веће право, а то је све урађено уз страну асистенцију, претежно посредством Американаца. Оно што смо могли да чујемо од службеника исламске заједнице у Татарстану, јесте да су аутентични, нису под нечијим утицајем, а то омогућило је да Татарстан буде овако развијена република – рекао је Додик у Казању, у интервјуу за РТРС.

Додик је нагласио да предсједник Русије Владимир Путин никада није био против муслимана у БиХ који су пак, како каже, под утицајем странаца.

– Проблем муслимана у БиХ, у политичком смислу, јесте што су постали потпуни поданици америчке политике. Њихов однос са Русојим није проблем Путина и муслимана у БиХ, него то што се утркују када ће и како увести санкције Русије. Ми то нисмо прихватили и немамо такав проблем, зато нас овако једнако у Татарстану и Русији и гледају. Политичка инструментализација, након распада бивше Југославије довела је до тога да нам историја сукоба у прошлости није дозволила заједничку будућност. Они желе да њима неко донесе неку врсту побједе. Муслимани у БиХ, обичан народ, заслужују поштовање, према свему што јесу, али инструментализација да некоме другоме желите да наметнете своју вољу не пролази – истакао је он.

Додик је рекао да Република Српска не жели било коме да наметне било шта, наглашавајући да се мора наћи начин коегзистенције, јер сукоб није рјешење.

Када је ријеч о пријатељима Републике Српске у свијету, Додик је рекао да не жели да разговара са онима који желе да намећу рјешења у БиХ, већ са искреним пријатељима који разумију позицију Српске и не траже ништа заузврат.

– Срести Путина, без обзира шта рекли ови на Западу, је велика привилегија. Не желим да причам са званичницима који желе да нам наметну да уведемо санкције Русији. Путин брани суверенитет свог народа и поштује територијални суверенитет и интегритет БиХ – рекао је он и најавио да ће мађарски премијер Виктор Орбан до краја марта посјетити Републику Српску.

Говорећи о посјети Казању, Додик је рекао да је то прилика за бројне сусрете и разговоре о актуелној, регионалној и глобалној ситуацији, али и да се упозна са ситуацијом у Татарстану, једној од најразвијенијих република Руске Федерације.

– Сутра присуствујем једном великом догађају /Игре будућности/, почаствован сам да сам позван на ову манифестацију – рекао је Додик.

Он је навео да Татарстан има напредну економију и да је показао способност проналаска и успјешног пословања на алтернативним тржиштима.

Говорећи о енергетском сектору, који има битну улогу за извоз из Русије, Додик је рекао да је ово је једна велика земља која је усмјерена ка миру и стабилности и која брани своје ресурсе.

– Русија може да задовољи своје енергетске потребе што је предност, мимо тог су једни од највећих извозника жита. Татарстан на првом мјесту има производњу хране, те количине се извозе – навео је Додик.

Архива