Након успјешних разговора у Бјелорусији и Русији, Додик путује у Црну Гору и Турску

25.02.2024 Актуелно

Након успјешних разговора које је имао у Бјелорусији и Русији, предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да наредне седмице путује у Црну Гору и Турску. До краја марта очекује да Српску посјети мађарски премијер Виктор Орбан, а планиран је и сусрет са предсједником Србије Александром Вучићем.

Свој састанак са Додиком најавио је и предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић.

Аналитичари истичу да се глас Републике Српске протеклих дана далеко чуо. Поручују да, колико год је то могуће, Српска треба да гради своју спољнополитичку самосталност.

Попут интервјуа америчког новинара Карлсона Такера са предсједником Руске Федерације, одјекнуо је и нови сусрет предсједника Републике Српске са Владимиром Путином у Казању. Малициозне коментаре преовладале су здраворазумске оцјене и конкретни бенефити добрих односа са Русијом и Бјелорусијом, у тренутку када их ЕУ и САД ставља на стуб срама.

Привредна, културна, безбједносна, политичка сарадња као и сваки други вид сарадње са Руском Федферацијом, која је један од гараната Дејтонског мировног споразума, у врху је приоритета политике српског руководства. Гаје се добри односи са Бјелорусијом, Кином, с Турском биће потврђени на дипломатском форуму у Анталији, Српска и у не баш благонаклоној ЕУ има пријатеље, у региону одавно је уважен партнер.

– Почетком идуће седмице бићу у Црној Гори, а крајем те седмице идуће боравићу у Анталију на Економском форму на позив наших пријатеља из Турске и ту се неће завршти све то што радимо на међународном плану. Очекујемо да ћемо до краја марта угостити нашег драгог пријатеља господина Орбана а у међувремену вјерујем да ћу се срести се са предсједником Србије Александром Вучићем. Дневно имамо контакте са људима из ЕУ – навео је Додик.

У очима Запада, политичког Сарајева и дијела српске опозиције Москва, Пекинг, Минск, Анкара, Будимпешта нису релевентне адресе, за њих свијет се „врти“ само око Брисела, Вашингтона и Лондона.

Архива