Ковачевић: Злонамјерно проблематизовано право грађана Српске да гласају у Србији

23.02.2024 Актуелно

Грађани Српске и Срби из БиХ, у складу са међународним правом, Дејтонским споразумом и посебним паралелним везама између Републике Српске и Републике Србије, имају право на држављанство Србије и наравно, право да гласају на изборима у Србији, што је на посљедњим изборима непоштено и злонамјерно доведено у питање и проблематизовано, изјавио је делегат у Клубу Срба у Дому народа у Парламентарној скупштини БиХ Радован Ковачевић.

– Желим и да вас подсјетим да и Хрвати из БиХ имају право на хрватско држављанство и право да гласају на изборима у Хрватској. Они имају чак сопствену изборну јединицу и бирају троје чланова парламента Хрватске, земље која је чланица ЕУ – напоменуо је Ковачевић у обраћању на пленарној сједници зимског годишњег засједања Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Ковачевић је истакао да посматрачи из БиХ сматрају да су избори у Србији одржани у поштеној и демократској атмосфери и у складу са свим изборним стандардима,

Према његовим ријечима, извјештаји посматрача из БиХ приказују потпуно поштовање правила и стандарда, као и одсуство било каквих грешака у вези с тим.

– Стога, с наше стране нема разлога да се сумња да резултати истински представљају жељу, намјеру и политички избор гласача у Србији, без обзира на то коме се то свиђа или не. То је демократија, да се прихвате резултати који представљају вољу народа, чак и ако се вама, као лидеру странке, то не свиђа – истакао је Ковачевић.

Међутим, Ковачевић је нагласио да се отворено мора рећи и подвући чињеница да су гласачи из БиХ који имају право да гласају, од којих већина долази из Републике Српске, били изложени свим врстама напада опозиционих странака.

Ковачевић је напоменуо да су ти напади вршени преко свих врста медија у региону, али да су били близу оних физичке природе, када су се гласачи чак забринули за своје добро због недемократске реакције опозиционих странака у Србији када су изгубиле изборе.

Према његовим ријечима, то је била хистерична, нечувена и неопростива ситуација која је створила атмосферу недостатка повјерења у вези са намјерама и позадином овог конкретног напада од опозиционих странака у Србији, што је показало колико су опозиционе странке у Србији и њихови лидери и даље незрели.

Сумирајући обраћање, Ковачевић је додао да су избори у Србији били поштени и демократски, да је народ изабрао своје лидере и да се то мора поштовати. 

Архива