Ковачевић: Поштовањем Устава, компромисом и договором до приступних преговора са ЕУ

20.02.2024 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је СНСД спреман на бази Устава, поштовања уставног поретка, компромиса и договора усвојити рјешење које ће осигурати да БиХ отвори приступне преговоре и добије датум.

– Да ли је неко спреман да поштује Устав и да тежи ка компромису и напретку БиХ ка ЕУ или је спреман, зарад својих сулудих политичких амбиција, које нису засноване на Уставу, да сруши компромисе и европски пут БиХ, то није питање за нас – рекао је Ковачевић новинарима у Сарајеву.

Ковачевић је напоменуо да постоји велика разлика у ономе што се на састанку договоре странке које чине власт на нивоу БиХ и онога што одређени партнери послије говоре у медијима.

– Ви сте могли да видите да је одржан састанак у Лакташима, да је послије тог састанка један од лидера `тројке` гостујући у једном сарајевском медију рекао да ништа није потписано, али да је договорено да се не подржи хитна процедура за закон који је предложио СДА, јер је то катастрофално рјешење. Рекао је да је договорено и да се подигне цензус. Тврдио је да ништа није потписано, а на свако питање је рекао да су то све добра рјешења – подсјетио је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да треба имплементирати сва договорена добра рјешења и да ту не треба да руководе ставови из амбасада или било каквих неизабраних странаца који немају никакав мандат у БиХ.

– Оно што можемо да договоримо као представници грађана и народа то треба да буде и имплементирано. Наши ставови су ту јасни, ми не бјежимо од наших ставова – рекао је Ковачевић.

Он је изразио жељу да дође до компромиса, да буду усвојени кључни закони, да се отворе приступни преговори БиХ са ЕУ, али да не може гарантовати да постоји воља за компромисом на другим странама.

– Ми смо требали свих 14 приоритета усагласити. Ту има ствари гдје треба свако од нас нечега да се одрекне. Ми из Републике Српске смо показали спремност да се одрекнемо и да направимо компромисе и тамо гдје нам и не одговара баш све – рекао је Ковачевић.

Архива