Ковачевић: Додик ради у интересу грађана који су га бирали

20.02.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик ради озбиљан посао у интересу грађана који су га бирали, рекао је члан Комисије за одлучивање о сукобу интереса Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао након сједнице Комисије да је на данашњој сједници Додик поменут мимо сваке процедуре и да је све што је о њему речено било популистички, са јасним политичким мотивима.

– Исцрпили смо комплетан дневни ред и онда је неко рекао – имамо још један случај који се зове Милорад Додик. Ако постоји било шта што је спорно када је ријеч о Додику, онда постоји процедура као и за све остале функционере са нивоа БиХ – рекао је Ковачевић.

Он је навео да све што је потребно испитати и за шта је Комисија надлежна треба ставити на дневни ред, а не на начин на који је данас то урађено када је ријеч о Додику.

– Сви смо се усагласили да је ово данас погрешан начин и да треба да се ради на начин који је примјерен – поручио је он. 

На питање да ли је потребно испитати сукоб интереса у вези са тим да је директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Драшко Милиновић био и предсједник Тениског савеза Републике Српске, Ковачевић је одговорио да не мисли да не треба утврђивати сукоб интереса.

– Закон је потпуно јасан. Драшко Милиновић се као директор РАК-а, истовремено, предсједник Тениског савеза Републике Српске, налази у сукобу интереса. То је закон јасно утврдио и немам право да кажем да он није у сукобу интереса – рекао је Ковачевић.

Он је додао да је на сједници и утврђено да Милиновић јесте у сукобу интереса, али да сматра да је лоше рјешење да именована лица не могу бити предсједници спортских савеза.

– Није добро да сви ми који смо изабрана или именована лица не можемо бити предсједници спортских савеза или удружења грађана од друштвеног значаја. То није добро рјешење, али је тренутно тако – каже Ковачевић.

Додао је да је Милиновићу на терет стављено то да је Тениски савез Српске, чији је он предсједник, добио одређена средства од Владе Републике Срспке, те да је познато да су та средства одмах утрошена за изградњу тениског комплекса Српске и за организацију турнира „Српска опен“, најзначајнијег спортског догађаја у БиХ од њеног настанка 1995. године.

– То је турнир на којем је учествовао најбољи тенисер свих времена и многи други успјешни тенисери. Од тога велику корист имају и становници Бањалуке и становници Републике Српске, па и БиХ – истакао је Ковачевић.

Он је поновио да је сукоб интереса утврђен, али да је казна која је била предложена од 50 одсто од плате на шест мјесеци непримјерена, јер не постоје тачни и прецизни критеријуми.

Ковачевић, који је делегат Клуба српског народа у Дому народа, рекао је да већ дуже вријеме постоји подршка СНСД-а да се усвоји закон о спречавању сукобу интереса у институцијама БиХ.

– Могу да се усвајају само законска рјешења која се тичу искључиво институција БиХ – поручио је Ковачевић.

Истакао је да је и став Европске комисије да је потребно усвојити закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, како би се отворили приступни преговори БиХ са ЕУ.

– Што се нас тиче било је већ договорено. Наша аргументација је заснована на Уставу и уставном поретку. Овдје је на састанку странака које чине власт на нивоу БиХ договорено да се усвоји закон о спечавању сукоба интереса у институцијама БиХ, а касније смо добили неке друге захтјеве из странака „тројке“ – појаснио је Ковачевић и додао да то неће добити подршку.

    Архива