Ковачевић: Амбасада САД нема никакве везе са европским путем БиХ

15.02.2024 Актуелно

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да БиХ није на евроатлантском, већ само на европском путу са којим Амбасада САД у БиХ нема никакве везе.

– Јако је необично за нас као представнике грађана и власти у Републици Српској и БиХ да о европском путу БиХ разговарамо са Амбасадом САД. Могуће да смо ми неупућени, али колико нам је познато, САД и њихова амбасада у БиХ немају никакве везе са ЕУ и европским путем БиХ – рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући саопштење из Амбасаде САД у којем наводе да ако БиХ на путу ка ЕУ не учини још један корак напријед у марту, јасно је да ће кривица бити на предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Ковачевић је рекао да је очигледно да је амерички амбасадор Мајкл Марфи неупућен када говори о евроатлантском путу БиХ,  истичући да не постоји атлантски, већ искључиво европски пут и само сарадња са НАТО.

– Ми из Републике Српске одредили смо европски пут као наше стратешко опредјељење, али атлантски пут нас апсолутно не интересује. Мислим да је битно да подсјетимо Марфија и све у Амбасади САД, укључујући и оне који су држављани БиХ, а пишу таква срамна саопштења, да је посљедњи званични документ који је усвојен у заједничким органима БиХ, Програм реформи у којем је јасно дефинисано да више не постоје НАТО интеграције БиХ, да се питање чланства у НАТО више не прејудицира, односно да се дефинише искључиво сарадња са НАТО – нагласио је он.

Ковачевић је рекао да „Марфи покушава да сачува своје пулене од одговорности коју носе“.

– Ту јасно мислим на странке „Тројке“ које у посљедњих годину, па и двије, сваки договор који постигнемо на његов позив сруше, а очигледно је да ћемо и сада доћи у такву ситуацију – истакао је Ковачевић.

Он је рекао да Република Српска и њен предсједник не праве никакав проблем када су у питању европске интеграције, додајући да је Додик стајао иза сваког искорака БиХ ка европском путу.

– Јако је битно да Марфи зна да не постоји ниједан пут или корак који је БиХ икада направила према ЕУ, а да иза тога није стајао потпис и највећи допринос Додика и СНСД-а. И у овом мандату ниједан корак према ЕУ није направљен без Додика и СНСД-а – нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да су Додик и СНСД и даље спремни за разговоре и да позивају партнере да се договоре и заврше задатак који је испоручила Европска комисија, а то је да усвајање пакета три закона и завршетак преговоре са Фронтексом.

– Ми ту нисмо проблем и спремни смо да се то заврши већ сљедеће седмице. Тражити кривца за неуспјех унапријед и оптуживати да је кривац неко ко каже да је спреман на све, само личи на спасавање редова „Тројке“ – сматра Ковачевић.

Ковачевић каже и да је предсједница Народног фронта Јелена Тривић један од, како је рекао, Марфијевих пулена који „учествује на сједницама ПИК-а и помаже им док се спремају за издавање коминикеа који значи само једно – `пљување` Републике Српске и свих њених грађана“.

– Тривићева је јуче оптужила Додика да се придружио санкцијама против Русије и предсједника Владимира Путина. Сада нам неке ствари нису баш јасне. Да ли је Додик неко ко грли Путина или неко ко уводи санкције Путину и Русији, како тврде Марфијеви пулени? – упитао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Русија, као и САД, један од гараната Дејтонског мировног споразума.

– Ми сматрамо да са свим гарантима Дејтонског споразума морамо да имамо сарадњу и да од њих морамо да тражимо једно – да наставе да подржавају Споразум, а не да подржавају рушење овог споразума, Устава и уставног поретка у БиХ. За такве ствари у нама партнера никада неће наћи и очигледно је да је то проблем који они имају са Додиком, СНСД-ом, али и са Републиком Српском – закључио је Ковачевић.

Архива