Кошарац: Устав Српске потврђује континуитет њеног постојања и државотворности

27.02.2024 Актуелно

Устав Српске је најважнији документ који потврђује континуитет постојања и функционисања демократских институција и државотворности Српске у оквиру БиХ. Највиши правни акт Српске 28. фебруара пуни 32 године и заједно са Декларацијом о проглашењу Републике Српске представља најважнију уставноправну основу за стварање Српске, рекао је замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Сташа Кошарац

Кошарац је нагласио да је усвајање Устава Српске 28. фебруара 1992. године један је од најважнијих корака у очувању идентитета и права српског народа на овим просторима ида је овај кровни акт прије почетка трагичних сукоба поставио темеље државности Српске, након чега су прије и током рата стваране функционалне институције Српске.

– Више од три деценије Устав Српске има не само правни, већ и огроман морални значај, јер гарантује равноправност и једнакост народа и грађана Српске у демократском друштву утемељеном на стабилним и праведним правним принципима. Срби су досљедни легалисти, чувари Устава и уставног поретка, како ’90-их година, тако и данас када бране уставну позицију Српске у дејтонској структури БиХ и Устав дејтонске БиХ – навео је Кошарац на Инстаграм налогу.

Кошарац истиче да одлучност и спремност предсједника Милорада Додика, институција Српске и њених представника на заједничком нивоу да ни по коју цијену не одустану од тог принципа посебно је важна, како каже, у данањем времену када смо изложени огромним притисцима колективног Запада који на све могуће начине покушава да ослаби позицију Српске и њен уставни капацитет.

– Наш примарни задатак је да штитимо Устав, који нам је обезбјеђује правно да сами одлучујемо о својој судбини и бранимо институције које је успоставио кровни акт Српске – наводи замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ. 

Он подсјећа да је нажалост, Устав Српске у прошлости мијењан незаконитим, неуставним, криминалним интервенцијама високих представника и то је произвело озбиљну аномалију, као и чињеница да су у прошлости наметали законе и формирали институције супротне Уставу и Дејтону.

– И данас смо свједоци покушаја нелегитимног Шмита да намеће законе по којима постпуају неуставне институције у односу према легално и легитимно изабраним представницима једног конститутивног народа. То је неприхватљиво за Српску. Због тога инсистирамо на затварању ОХР-а, враћању уставних надлежности и поштовању Устава, као јединог могућег модела за функционисање БиХ – истакао је Кошарац.

Архива