Кошарац: Српска ће наставити да брани своју уставну позицију и изборну вољу својих грађана

05.02.2024 Актуелно

Српска ће наставити да брани своју уставну позицију и изборну вољу својих грађана, упркос силним притисцима којима смо свакодневно изложени – навео је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Он је навео да ће и данас бити у Суду и још једном, како каже,  показати да предсједник Милорад Додик није сам у класичном политичком прогону и том сулудом процесу који се против њега води у неуставној институцији.

– Заједнички, саборно и сложно, као и до сада, наставићемо да подржавамо нашом вољом изабраног предсједника Српске. Стојимо иза политика Милорада Додика! Не суди се само лично њему, већ свима нама. Суди се Српској! Но, поновићу, пресудиће се БиХ. Пресудиће се јединој колонији на европском тлу у 21. вијеку – истакао је Кошарац.

Додао је да ће се и пресудити земљи у којој америчка администранција жели да кроји правила, уз прећутну сагласност ЕУ.

– Пресудиће се земљи у којој амерички амбасадор Марфи и нелегитимни Шмит руше сваки могући договор домаћих политичких лидера, у жељи да од њих направе политичке покусне куниће. Дијелом у томе успијевају, захваљујући понизном односу бошњачког политичког фактора – нагласио је Кошарац.

Каже да Сарајево вјерује да ће им странци направити унитарну државу у којој ће Бошњаци бити доминантни, то је историјска заблуда.

– Или ће БиХ бити дејтонска и уставна или неће постојати. То је једина истина, ма колико се америчка администрација свакодневним притисцима и политичким прогонима руководства Српске, трудила да докаже супротно. Српска остаје опредијељена за сарадњу и договор домаћих политичких актера, без утицаја странаца на унутрашње политичке процесе – појаснио је Кошарац.

Навео је да суверена политика предсједника Додика и руководства Српске, те досљедан став да сва рјешења морају бити плод договора два ентитета и три конститутивна народа, представља трн у оку међународног фактора.

– Таква политика дијаметрално је супротна тежњама дијела западних земаља, који се представљају као тобоже пријатељи БиХ – поручио је Кошарац.

Архива