Додик у Казању: Суштина у привржености држави – муслимани остали привржени Русији

20.02.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, након посјете Бјелорусији, започео је посјету једној од најразвијенијих република Руске Федерације – Татарстану. Сутра ће присуствовати отварању Игара будућности у граду Казању, гдје ће бити и руски предсједник Владимир Путин.

Додик у посјети православном храму у Казању - Фото: РТРС

Додик је данас посјетио Саборну цркву Благовјештења у Казању. Разговарао је са митрополитом казанским и татарстанским Кирилом. Додик је свечано дочекан испред храма у Казањском Кремљу, гдје је потом прислужио свијећу. Након православног храма, Додик је посјетио џамију Колшариф гдје се сусрео са имамом.

У Татарстану живи 50 одсто православног и 50 одсто исламског становништва. Добром сарадњом и суживотом успјели су у моменту распада бившег Совјетског савеза да очувају мир. Суштина је у привржености држави јер су муслимани остали привржени Руској Федерацији без обзира на вјерску припадност, каже предсједник Српске за РТРС и додаје да је то суштинска разлика Татарстана и БиХ.

– То је суштина односа и они су нашли начин како да коезистирају са Православном црквом. У Православној цркви владика нас је довео до исламских просторија и тамо нас је уз поздраве и пољупце са службеницима исламске заједнице предао. У БиХ би се десило супротно – каже Додик.

У Казању сутра почиње високотехнолошки и мултиспортски турнир на међународном нивоу под називом Игре будућности. Окупиће 2.000 учесника. Очекује се више од 150 милиона гледалаца на стриминг платформама.

Ово је прилика да се сретнем са многима и да разговарамо о актуелној, регионалној и глобалној ситуацији, рекао је предсједник Српске.

Очекује се сусрет Додика са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

– Ако се пружи прилика, а пружиће се да се видим са Путином, то је мени част. Сваких седам дана бих долазио овдје. И то би био понос. Ипак је он човјек који предводи једну нацију. На страну што је Запад потрчао преко Украјине да се укључи у сукоб са Русијом. Видите да то не иде – каже Додик.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир, који је дио делегације Српске, у Казању се састао са замјеником генералног директора ИТ парка за дигиталне технологије Рустемом Јунусовим и размијенио искуства. Претходно је посјетио Агенцију за инвестициони развој Татарстана гдје се састао са руководиоцем те установе.

Архива