Додик: Партије у власти на нивоу БиХ желе договор, док из Амбасаде САД стижу пријетње

09.02.2024 Актуелно

Представници свих партија које су у власти на нивоу БиХ јуче су показали да су озбиљни и да желе рјешења и договор. Имали смо коректан састанак који обећава да БиХ може да очекује ускоро отварање преговора с ЕУ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Република Српска и Федерација направиле су огроман напредак по питању спровођења потребних реформи и добро је чути да су ти наши напори препознати у ЕУ, али оно што је опасно су лажна обећања. Уморили смо се од слушања прича о томе како смо тако близу, а тако далеко – поручи је Додик.

Истако је да очекују отворен и искрен приступ и тачан датум.

Подсјетио је да су представници из ЕУ јасно поручили да подржавају договор домаћих лидера.

– И то је њихов став који слушамо дуже вријеме – каже Додик.

Истиче да истовремено из америчке Амбасаде свакодневно стижу пријетње и поруке које су у супротности с оним порукама које стижу из ЕУ.

– Није случајно да је управо пред одржавање јучерашњег састанка представника странака амерички амбасадор својим иступом настојао да обесмисли и поништи изјаву госпође Ајхорст, која је јасно поручила да се у Европи залажу за домаћа рјешења и договор. Осокољен О’Брајaном и његовом принудном подршком, непожељни амбасадор САД у БиХ, који је својим криминалним активностима и недипломатским понашањем нарушио поново обновљене односе између народа, наставио је да пријети и издаје наредбе гдје би требало да буде сједиште aпелационог суда. Јасно је да је О’Брајан био приморан да дође овдје и пегла неред који је направио Марфи. Замислите како би изгледало да једна земља призна да је послала тоталног неспособњаковића, који је при томе и криминалац и умијешан у тешку корупцију у земљи у коју је послат – изјавио је Додик.

Додик је критиковао и понашање амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија.

– Јавно и бесрамно, Марфи тврди и да су прошле године били „јако повезани и радили с правосудним институцијама, судијама, тужиоцима, агенцијама за спровођење закона“ да би побољшали њихове „капацитете“ и још додаје да се раде ствари „које се не виде“, које јавност не види, али су за њих важне. Које су то ствари и чиме се плаћеничка администрација Марфија у Сарајеву бавила, свима је познато. Успјели су да нађу подобне судије којe ће да суде у једном од најскандалознијих монтираних процеса у историји – навео је Додик.

Каже да су Американци упрегли све ресурсе и све капацитете да би понизили институцију предсједника.

– То су те ствари које јавност зна. Сви то знају, а Марфи, који је добро подмазан да ради то што ради и шурује с муслиманима, крије као змија ноге. Тај скандал морао је да пегла и О’Брајан у Сарајеву још срамнијим изјавама. Нашли су се у живом блату из кога се не може изаћи и сада сви трпимо због тога, а народи у БиХ трпе највише – навео је Додик.

Поновио је да је Република Српска за европски пут, за сарадњу са свима, и са САД, и чека тренутак када ће се та земља одрећи званичника који су направили хаос у БиХ.

– Тај дан ће ускоро доћи – закључио је Додик.

Архива