Додик из Казања за РТ: Побједа Русије на свим пољима биће и побједа Српске

23.02.2024 Актуелно

Мислим да је будућност ЕУ у ономе што промовише Виктор Орбан, у ономе што он мисли да треба да буде Европска унија или је неће бити, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за Раша тудеј.

Додик - Интервју за руску националну телевизију - Фото: РТРС

Побједа Русије на свим пољима биће и побједа Републике Српске, поручио је предсједник Српске за РТ из Казања, након сусрета са руским предсједником Владимиром Путином.

– Веома сам поносан на чињеницу да сам разговарао са предсједником, пожелио му све побједе које може да оствари и рекао да све Путинове побједе и побједе Русије су и наше побједе. Ми вјерујемо да је Русија на правој страни слободе народа, људи и држава. Предсједник Путин у том смислу остварује важну мисију овог времена – навео је Додик за РАША ТУДЕЈ.

Додик је истакао да је Русија била приморана да брани свој народ и да је због тога започела Специјалну војну операцију. Додао је и да се Европа, под утицајем САД, преварила због стајања на страну украјинског режима.

Европске земље, како је навео, постале су свјесне колико су енергетски зависне од Русије, што се види и по смањеном обиму производње и рецесији која је уздрмала ЕУ.

– Запад је у колективној хистерији и тражи да се сви у региону прикључе њиховим санкцијама. Република Српска, као ни Србије то нису учиниле и ми остајемо изложени готово свакодневним притисцима – навео је Додик.

Он је истакао колико је Републике Српска поносна на своју сарадњу и са Србијом и Мађарском.

– Србија је гарант Дејтонског споразума, она је потписала Општи оквирни споразум и Србија је одговорна за Републику Српску – рекао је Додик, указујући да је Запад покушао да одвоји Србију од Српске, али да је то практично немогуће.

Узимајући као примјер уједињење двије Њемачке, Додик је рекао да вјерује да ће тако једног дана доћи до уједињења српског народа са двије стране Дрине и да је то сасвим логичан сљед догађаја, иако Запад то право покушава да оспори мањим народима.

Такође, сарадња са мађарском и премијером Виктором Орбаном је значајна, а Додик га види као сувереног лидера.

– Орбан је један од најјачих савремених лидера у Европи, он има политику за разлику од других западњака који прате туђу политику – указао је Додик, наглашавајући да ни Емануел Макрон ни Олаф Шолц немају своју, већ слиједе „туђу“ политику, додајући:

„Његова политика је очувати државу, очувати народ, очувати сувереност и очувати слободу. У том погледу он поштује такве вриједности за друге.“

Република Српска и њено руководство, како је Додик истакао, поштује исте вриједности и за њих се бори као и Виктор Орбан, због чега су се разумјели, а касније постали сарадници и пријатељи.

– Ја мислим да је будућност ЕУ у ономе што промовише Виктор Орбан, у ономе што он мисли да треба да буде Европска унија, или је неће бити. Сигурно је неће бити под патронатом само једне земље која се зове Њемачка – указао је Додик, из истицање да за лидерство у ЕУ треба прво имати моћног лидера каквог Њемачка нема, као што је некада била Меркелова.

Међутим, санкције Запада Русији отежавају сарадњу Републици Србији, али и пословању Руских фирми.

Додик је најавио да ће се у наредном периоду позабавити тиме како да олакша пословање руских фирми.

Русија је, ипак, као велики пријатељ Републике Српске наставила повољан гасни споразум са Српском, што је Додик истакао као веома значајно.

Предсједник Српске није крио задовољство, али и захвалност Владимиру Путину на пријему, као и подршци коју Русија пружа Спској од Дејтона до данас.

СРПСКА ПОШТУЈЕ СТАВ МОСКВЕ У ВЕЗИ СА НАЦИОНАЛНОМ ВАЛУТОМ

Додик истиче да Република Српска поштује став Русије, која жели да ојача своју валуту и економију, и учиниће све што може да обезбиједи довољно средстава за плаћање руског гаса у рубљама. 

– Поштујемо став Русије, они желе да ојачају своју валуту и економију. Учинићемо све што можемо да обезбиједимо довољно средстава за плаћање у рубљама на слободном тржишту. Мијењамо наш новац за уплате – истакао је Додик.

Према ријечима предсједника Српске, разумијевање које показују Русија и руски предсједник Владимир Путин ставља Српску у бољи положај у односу на друге земље региона када се ради о гасу.

– Морам да нагласим да је цијена која нам је понуђена веома повољна за нас и то је захваљујући уступцима од Русије. Цијена је остала иста и потврђено је да ће тако остати за наредни период плаћања – додао је Додик.

Архива