Додик: БиХ је озбиљна лаж која не може да функционише

20.02.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ озбиљна лаж, која не може да функционише.

– БиХ се као политичка заједница никада неће конструисати, зато је најбоље да се разиђе. Наши крајеви су наши, припадају Српској. БиХ је међународно призната земља, али је и даље много подређена. Са њихове стране никада није понуђена одржива политичка опција. Ако некога желите да побиједите, он ће се борити да се то не деси, тако ћемо и ми. У БиХ једни према другимо гајимо анимозитете, жељу за одвајањем, због сталног настојања да се БиХ централизује. Ми не тражимо помоћ, али желимо да дамо до знања људима, како стоје ствари у БиХ. Без идеје, БиХ ће се распасти прије или послије – рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да Република Српска не може бити „умањена“ да би БиХ била „повећана“, поручујући да су за Српску неприхватљиви Кристијан Шмит и стране судије у Уставном суду БиХ.

Додик је рекао да ће Српска политичким средствима одбранити своју позицију која је од Дејтонског споразума до данас у континуитету изложена притисцима.

Предсједник Српске је рекао да је све што се до сада десило у погледу усвајања „европских“ закона на нивоу БиХ, било уз подршку и приступ званичника из Републике Српске, али да стално постоје мале преваре од састанка у Лакташима.

– Амерички амбасадор /Мајкл/ Марфи дође и каже, ја се не слажем са вашим договором. Онда они промијене и све слажу само због једног Марфија – истакао је Додик.

Додик је рекао да није спорно доношење Закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких организација, али да су они развалили и тај договор да се овај закон донесе у пакету са преостала два закона.

– Нисмо ни дошли у Бањалуку, а они су одмах притискали да се овај Закон донесе, па су инсценирали како зову ови или они, а све у намјери да ја кажем „ево нећемо гласати“ и да кажу „ево Додик је за финансирање терористичких организација“ – појаснио је Додик.

Додик је рекао да имају договорен закон о суду БиХ, према којем је сједиште Апелационог одјељења Бањалука.

– Ми смо спреми прихватити овај закон, а ако нема тога, неће добити ништа – поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је и да је привилегија срести руског предсједника Владимира Путина, шта год рекли на Западу.

– Путин има позитиван однос према свом народу и држави, брани свој субјективитет, суверенитет и слободу руског народа, те има пуно разумијевање за све пријатеље, без обзира одакле дошли – рекао је Додик.

Архива