Додик: Америка жели да што више удаљи ЕУ од Москве

23.02.2024 Актуелно

Запад покушава да наметне своје вриједности, које су дубиозне, а иза свега тога су лоше намјере Вашингтона, који жели да удаљи ЕУ од било какве сарадње са Русијом, те да ослаби и потчини Унију, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је за Раша тудеј рекао да је очигледно да се Запад „прекомбиновао“, јер су вјеровали у слабост Русије и чак су хтјели да је заузму и распарчају у комаде, те да преузму њене природне ресурсе, који су „руски ван сваке сумње“.

Предсједник Српске истакао је да је јасно да не постоји ниједан важан лидер ЕУ који би могао да помјери тај процес напријед, као и то да ЕУ нема минерале нити енергетске изворе.

– Покушавају да наметну своје вриједности, али су оне дубиозне. Мислим да су лоше намјере Вашингтона иза овога. САД желе да удаље ЕУ од било какве сарадње са Русијом, да ослабе и потчине Унију, што се и дешава – напоменуо је Додик.

Додик је подсјетио да деценијама није виђена толика зависност ЕУ од САД као што је то данас случај.

– С друге стране, ЕУ није ријешила ниједан од проблема. Проблеми са енергијом и изворима су на истом нивоу. То је само довело до незадовољства становништва, примјер су ови протести. Видимо пољопривреднике који извозе своју опрему на улице и протестују у готово свим земљама. Објективно, биће веома тешко да се све ово заустави, све због њихове глупости и започињања рата са Русијом, под америчким навођењем – нагласио је Додик.

Додик је истакао да Запад сада покушава да окриви неког другог, умјесто да пронађе сопствене изворе и размотри своје ставове, како би зауставио процес који је негативан и за западне земље и за читав регион.

– Они и даље покушавају да окриве Русију. Било је логично да ће Русија бранити своје стратешке интересе. Они који путују по свим дијеловима Земље и потчињавају људе су Американци и Британци, који су у једном тренутку контролисали значајан дио свијета. Они су сада одлучили да суде некоме. Русија штити своје интересе, свој народ. Сви заборављају да су украјинске власти забраниле руски језик и још много тога. Нормално је да ако земље, посебно веће, имају могућност за заштите своје интересе, онда и Русија има то право – нагласио је Додик.

Предсједник Српске навео је да је чињеница да је Запад пронашао „марионетски режим“ у Украјини који покушава да се супротстави сопственом народу страним оружјем и да је то једна врста обмане са Запада.

– Оно што је ново овдје јесте да су САД, које су навикле да посредују у свим сукобима, постале страна у сукобу. Стога, вјерујем да ће Русија комплетирати своју операцију и остварити стратешки успјех у интересу Русије и руског народа – додао је Додик.

Архива