Цвијановић: О промјени имена Српске, Лендо и њему слични могу само да маштају

14.02.2024 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Бошњаци хоће државу, а не знају да се понашају као држава, хоће поштовање других, а немају поштовање за своју државу, хоће, тобоже, њен успјех, а све раде да остане неуспјешна и више туђа него што је наша који у њој живимо.

На питање Срне да прокоментарише изјаву потпредсједника Федерације БиХ (СДА) Рефика Ленде да ако предсједник Републике Српске Милорад Додик буде тражио да се разговара о Уставном суду БиХ који је дејтонска категорија да ће онда, како каже, „отворити питање назива Републике Српске“, Цвијановић је одговорила да су то неупоредиве ствари по више основа.

– Између осталог, и по томе што је за стране судије предвиђено да након пет година могу бити замијењени домаћим судијама, а питање назива Републике Српске нигдје није у Дејтонском споразуму или његовом Анексу четири, који је Устав БиХ, доведено у питање или везано за неки рок – подсјетила је Цвијановић.

Она је нагласила да се питање страних судија, као и вандејтонског, односно нелегалног дјеловања високих представника везују за дискусију о томе да ли они могу да постоје у сувереној земљи или у земљи за коју се још каже да учествује у процесу европских интеграција или не.

– Наравно да не могу, и наравно да је на сцени апсолутна злоупотреба међународног права, али и евидентан дефицит суверенитета. То да су и ОХР и стране судије политички алати бошњачке политике, али и приступа појединих страних актера у вршењу неуставне и нелегалне централизације БиХ, није никаква тајна. Исто тако, није тајна ни да су управо ти алати довели БиХ у једно тотално закржљало и поданичко стање – истакла је српски члан Предсједништва БиХ.

Она је поручила да им за такво стање нису криви ни Република Српска ни њено име, о чијој промјени Лендо и њему слични могу само да маштају.

Архива