Ковачевић: Наметање странаца – динамит који води распаду БиХ

23.01.2024 Актуелно

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да је европски пут за све у БиХ најбоље рјешење које може да допринесе унутрашњем разговору и компромису, а да би било какво наметање илегалца Кристијана Шмита значило крај тог пута за БиХ.

Ковачевић је рекао да БиХ очекује и тражи конкретан датум када ће почети преговоре са ЕУ.

Он је за АТВ нагласио да горак укус оставља чињеница да су Украјина и Молдавија почеле преговоре о чланству у ЕУ прије БиХ, која је миљама ближе Унији у односу на те земље.

– Дало би се закључити да што је стање у земљи неуређеније, што је мање контроле, то сте ближе ЕУ – додао је Ковачевић.

Он је напоменуо да Шмит, према Дејтонском споразуму, није високи представник и нема мандат да било шта ради у БиХ.

Говорећи о састанку тројке, Ковачевић је оцијенио да је битно да су коначно сјели и усред политичке кризе покушали да нађу заједно компромис.

– Дијалог и компромис је једина формула за опстанак БиХ док је било какво наметање странаца искључиво динамит који води најбржем могућем распаду БиХ – истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Република Српска је за дејтонску БиХ предвиђену Уставом и спремна је да прихвати све оно што се договоре кључни фактори у БиХ – три конститутивна народа и два ентитета.

– Битно је да смо се око доста тога договорили – навео је он и додао да је договорено да се не прихвати накарадно рјешење /приједлог СДА измјене изборног закона/ усвојено у Представничком дому са неком ад хок већином које је предложила опозициона странка.

Он је навео да је тројка закључила да је рјешење усвојено у Представничком дому лоше, те да неће добити подршку у Дому народа и да се иде испочетка.

На том састанку, нагласио је, договорено је да предсједник ХДЗ-а Драган Човић упути свој приједлог изборног закона који је у складу са тим што је договорено.

Ковачевић је појаснио да је на састанку у вези са измјенама Изборног закона договорено да се одбије рјешење у Представничком дому, да се иде у израду потпоно новог изборног закона, да мандат припада политичкој странци, подизање цензуса са три на пет одсто,
да буду затворене листе, као и избор чланова Предсједништва.

– Договор је кључни унутрашњни фактор представника три народа у БиХ. У БиХ може само оно што се ми договоримо, а не оно што кажу странци. Ми желимо сарадњу са свим међународним факторима, партнерску сарадњу са гарантима Дејтонског споразума која се темељи на уважавању и поштовању. А то да нама издају налоге и наређују, мислим да су давно видјели да то са Милорадом Додиком и са нама из Републике Српске никако не може да прође – додао је Ковачевић.

Коментаришући иступ амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије који је потписао изјаву којом се позива Русија да „прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине“, Ковачевић је рекао да га не занима шта је потписао Лагумџија јер то није релевантно пошто није имао сагласност Предсједништва

– Једино што је релевантно у БиХ је оно што се договоре три народа и два ентитета, у овом случају Предсједништво БиХ, без сагласности свих чланова не можете да урадите ништа – поновио је Ковачевић.

Ковачевић је закључио да је јако битно да је Република Српска стабилна у времену када постоје огромни притисци, те напоменуо да је Српска успјела да подигне и минималну плату, што ће омогућити да људи у Републици живе добро, достојанствено и да желе да у њој остану.

Архива