Кошарац: Лагумџија изнио лични став у жељи да се додвори западним менторима

23.01.2024 Актуелно

Амбасадора БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија је у своје име у УН потписао неко саопштење о дешавањима у Украјини у жељи да се додвори западним менторима, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је напоменуо да је Лагумџија пред УН наступио као појединац, никако у име БиХ, јер није имао одобрење Предсједништва БиХ да се сврстава ни на једну страну приликом расправе о дешавањима у Украјини.

Он је подсјетио да је, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ креатор спољне политике земље, а дужност амбасадора је да проводе договорену и усаглашену политику.

– Дакле, Лагумџија је у УН изнио лични став и у лично име је потписао неко саопштење, у жељи да се додвори западним менторима који шире малигни утицај и антируску хистерију у БиХ – истакао је он за Срну.

Кошарац је напоменуо да то дефинитивно није став БиХ, јер се без Републике Српске ниједна одлука не може донијети у име БиХ.

– Додатни парадокс је што се, колико ми је познато, говори о ставу владе БиХ, а да при томе БиХ нема владу – указао је Кошарац.

Када су у питању дешавања у Украјини, навео је Кошарац, Република Српска и њено политичко руководство, као и представници на заједничком нивоу, од почетка се залажу за неутралан став и позивају на мир.

– Нажалост, Лагумџија није изолован примјер, будући да смо у претходном периоду били свједоци да су поједини амбасадори из бошњачког народа у бројним случајевима иступали самостално и без става Предсједништва БиХ, кршећи Устав сопствене земље –  констатовао је Кошарац.

Амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија није имао одобрење Предсједништва БиХ да се на засједању УН сврстава ни на једну страну приликом расправе о дешавањима у Украјини, али је ипак јуче у име БиХ потписао саопштење којим се позива Русија „да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине“.

Лагумџија је то урадио и лично име и без сагласности Предсједништва БиХ, у чијој је надлежности спољна политика.

Архива