Додик: На данашњем састанку о најављеном наметању Изборног закона

03.01.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се на данашњем радно-консултативном састанку са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у НСРС разговарати и о из Сарајева најављеном наметању Изборног закона, што је неприхватљиво за Српску, а биће ријечи и о начину да се Српској врате надлежности из изборног процеса.

Додик је рекао да Република Српска не прихвата да неко наметне тај закон са највећом правном снагом након Устава, а један је од суштинских и системских, истакавши да би прихватање тако нечега значило да „пристанете да вас нема“.

– Ако неко мисли да у овој земљи коју они мисле да направе треба неки странац да намеће Изборни закон, онда се грдно варају. Већ раније, мимо Устава, отета је наша надлежност да спроводимо изборе за локални ниво, за Народну скупштину Српске, за предсједника и потпредсједника Српске, Вијеће народа Српске и Дом народа ПС БиХ – рекао је Додик.

Он је рекао да су те надлежности узурпиране и Република Српска жели да их врати и да Републичка изборна комисија Српске спроводи изборе за те нивое.

– То ћемо у форми закона упутити у процедуру за доношење, укључујући и све техничке захтјеве које они /из политичког Сарајева/ имају. Могу да уведу какву хоће технику, чак и да се двогледом прегледа сваки листић, опет ћемо ми побиједити на изборима“ – истакао је Додик и додао да је неприхватљива подршка приједлогу СДА који је тенденциозно усмјерен против Републике Српске.

Архива