Цвијановић: Шмит отворено опструише договоре демократски изабраних представника

23.01.2024 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је као прворазредну глупост изјаву Нијемца Кристијана Шмита да предсједник Републике Српске Милорад Додик „потпише изјаву о лојалности држави БиХ“, те поручила да ће Шмит највећи допринос европском путу, стабилности и напретку БиХ дати када заувијек оде из БиХ.

– Суочени са морем глупости које је Нијемац изрекао, ово је ипак прворазредна – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се Шмит у БиХ понаша као дежурно сметало и особа која отворено опструише договоре демократски изабраних представника народа.

– Његов циљ није уређена, већ политичка нестабилна БиХ, у којој ће моћи да лови у мутноме и тако правда своје нелегално присуство и баснословну плату о којој би у Њемачкој могао само да сања – нагласила је Цвијановићева.

Због тога, додала је она, сада измишља изјаве о лојалности и сличне бесмислице које немају никакву улогу, осим да дижу политичку температуру и додатно компликују односе у БиХ.

– Он није у позицији да поставља црвене линије нити да се мијеша у политичке процесе у БиХ, јер је то посао домаћих институција и демократски изабраних лидера, а не његов, нити било којег странца – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Шмит није портпарол ЕУ ни представник институција ЕУ нити има било какву улогу у процесу европских интеграција.

– Највећи допринос европском путу, а и стабилности и напретку, Шмит ће дати оног тренутка када спакује кофере и заувијек оде из БиХ – рекла је Цвијановићева.

Архива