Цвијановић: Хајка против Српске у ФБиХ је одраз мржње, али и политике странаца

12.01.2024 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је паљење застава и хајка која се у Федерацији БиХ води против Републике Српске одраз мржње, нетрпељивости, али и политике коју у БиХ воде странци, те истакла да је 9. јануар историјска чињеница.

– Они пале ватру увијек када је мир“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановић је истакла да је поносна што у Републици Српској нема таквих реаговања.

– Када чујете да се претресају аутомобили и личне ствари људима који су 9. јануара морали да иду или прођу кроз Федерацију показује какво је стање свијести -рекла је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила да су годинама на обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске, у Бањалуку долазили политички представници свих народа, као и бројни амбасадори.

– Довољно је да погледате шта су изјављивали бошњачки политичари прије десетак година и како су афирмативно говорили о томе, а можете то да прочитате и у медијима. Говорили су афирмативно о томе да Република Српска као саставни дио БиХ има право да празнује и да одређује своје датуме, те да у томе нема ничега увредљивог – указала је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да су се бошњачки политичари онда преко ноћи сјетили да их то вријеђа, а у цијелу причу су се умијешали поједини амбасадори и самозвани стручњаци.

– Поготово се не слажем са пријетњама како ће се водити неки кривични поступак и слично. У питању је злоупотреба правосуђа када је ријеч о обрачуну с Републиком Српском, а то није први пут. Нагледали смо се таквих ситуација – напоменула је Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила и на поступак који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске, указујући да је све то формула за неуспјех БиХ.

– То је формула да се стровали БиХ, не да она постане јака и прихватљива свим њеним грађанима. Уопште не разумијем ове странце, да не виде да користе погрешну рецептуру све ове године, не разумијевајући ни менталитет, понос, однос и филозофију живљења народа – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да странци мисле да ће ствари рјешавати пријетњама прстом.

– Они уопште не разумију овај простор. Трагично је то њихово уплитање. Они су допринијели да имамо такве реакције у Федерацији. Они пале ватре када је мир овдје, као што их пале по свијету – закључила је Цвијановић.

Архива