Ковачевић: Срамне пријетње америчке Амбасаде и О’Брајана према Српској

29.12.2023 Актуелно

Делегат српског нарада у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да су Срамне пријетње америчке Амбасаде и помоћника државног секретара Џима О’Брајана према Републици Српској.

– Кажу они да је у Дејтон јасно назначено да не постоји право на отцјепљење. Ми морамо да их питамо да ли постоји право на безочно отимање онога што су загарантована права Републике Српске – истакао је Ковачевић.

Упитао је да ли постоји право на безочно кршење Дејтонског миривног споразума на начин да се Српској одузима све оно што јој према Уставу припада.

– Да ли је можда договорено да се на овај начин може свакодневно кршити Дејтонски споразум на штету српског народа и Српске. Не, то није договорено. Ми смо потписали Дејтонски споразум и његове анексе, као и Устав БиХ. Тамо смо јасно потписали која су права Српске. Потписали смо шта су надлежности БиХ, али јасно је потписано и оно да све што није изричита надлежност БиХ, да припада Српској и БиХ – појаснио је Ковачевић.

Ковачевић наглашава да је у Дејтонски споразум и Устав БиХ инкопорирана Повеља УН-а.

– Повеља јасно каже да када неки народ угњетавате и када му одузимате права која су му гарантована, да онда тај народ има право на самоприједељење. То је оно што су САД гарантовале. САД нису гарантовале да ће свакодневно рушити Дејтонски споразум и на тај начин рушити нам права – навео је Ковачевић.

Навео је да Српска очекује да су Дејтонски споразум поштујe.

– Српска је спремна да поштује дејтонску БиХ и ни једну другу – јасан је Ковачевић.

Архива