Кошарац: Одлазак привредника из ФБиХ у Доху сепаратистички приступ уз прећутну сагласност Конаковића

11.12.2023 Актуелно

Замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да не оспорава право ниједном удружењу привредника да унапређује своје пословне активности остваривањем контаката широм свијета, али да инсистира на томе да се у име БиХ може говорити искључиво уз равноправну заступљеност привредника из Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, односно уз поштовање уставног уређења ове земље.

– Дакле, група привредника из ФБиХ, окупљена у Удружењу Позитива, која се у Дохи састала са представницима Катарске привредне коморе, није репрезентативна група привредника из БиХ, нити може говорити у то име – нагласио је Кошарац.

Он је објавио на Инстаграму да у БиХ постоји коморски систем, који укључује привредне коморе Српске и ФБиХ, Брчко Дистрикта и Спољнотрговинску комору БиХ.

– Ако желимо да развијамо економске односе са другим земљама свијета, унапређујемо спољнотрговинско пословање, привлачимо нове инвестиције и слично, једино логично и исправно је да у томе буду укључени и потпуно видљиви привредници из Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта, а не одабрана екипа из неког полуприватног удружења – указао је Кошарац.

– Једностран приступ, у којем састанцима присуствују само поједини привредници из ФБиХ за сваку је осуду и дугорочно не доноси ништа добро овој земљи – констатовао је Кошарац.

У име БиХ и у име привреде БиХ, нагласио је Кошарац, може се говорити искључиво у случају поштовања уставног уређења ове земље.

Он је додао да је додатно проблематично ако се све ово дешава уз прећутну сагласност министра иностраних послова у Савјету министара /Елмедина Конаковића/, који такође борави у Дохи.

Кошарац је нагласио да је контрапродуктивно заобилазити Републику Српску, те да је то сепаратистички приступ и недопустиво је да министар иностраних послова у Савјету министара заступа интересе и политику једног дијела БиХ.

– Не желим никоме да држим лекције, али наглашавам да сам од првог министарског мандата увео праксу да ниједну одлуку Министарство спољне трговине и економских односа не доноси без мишљења и сагласности надлежних ентитетских институција, као и да увијек приликом пословних састанака у земљи и иностранству о привредним темама, упутим позив представницима привредних комора Српске, ФБиХ и Спољнотрговинске коморе БиХ, да буду дио делегације коју предводим – указао је Кошарац коментаришући посјету Дохи појединих привредника из ФБиХ, које је предводио предсједник Удружења привредника Позитив из тог ентитета Нахид Хасанбеговић.

Архива