Додик: Предстојеће рочиште вјероватно неће бити одржано

17.12.2023 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се предстојеће рочиште у Суду БиХ против њега вјероватно неће поново одржати с обзиром на то да су неки адвокати, који је требало да буду укључени, на прошлој расправи затражили да то буде одгођено послије 20. децембра, иако то судија није уважио.

– Они су намјерно ставили 20. Поново праве неку ујудруму – изјавио је Додик и додао да је то немогуће коментарисати са становишта објективности.

– Да је објективно, да је реално и по закону, онда се то не би десило, али пошто није, тамо је свашта могуће – додао је Додик.

Навео је да је и прије 10 година оспоравао надлежност Тужилаштва и Суда БиХ, да је о томе разговарао и са високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон јер је и тада у Српској било акумулирано огромно незадовољство.

– Сада сам пристао да бих показао колико је то апсурдно и нема везе са правом, ни правичношћу – рекао је Додик, те напоменуо да је ријеч о политичком суду политичке институције.

– То је под управом СДА, као што је рекао /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи, само није хтио да иде даље него је рекао обавјештајна служба, али то је то, сви знају како је то повезано – навео је Додик.

Архива