Додик: Покушај „наметања“ Изборног закона говори о томе колико је БиХ пропала

29.12.2023 Актуелно

Покушај „наметања“ Изборног закона од стране Кристијана Шмита говори о томе колико је БиХ пропала, поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

– Ући након 30 година у причу о Изборном закону на начин да се он наметне, говори само колико је БиХ пропала као држава. То само потврђује оно што ми упорно говоримо и тврдимо, да се БиХ не би очувала да нема тих странаца. БиХ је егзистирала све ове године отимајући од Републике Српске – истакао је Додик.

Додик наглашава да многе од техничких измјена нису спорне.

– Никада нису ни биле ни спорне, али се увијек тражила цјеловита реформа Изборног закона да се регулише питање ЦИК-а, који је био незаконито изабран, барем један дио њихових чланова, поготово из Републике Српске који нису прошли кандидатуру, а изабрани су вољом СДС-а, ПДП-а и СДА – рекао је Додик.

Према његовим ријечима БиХ нема парламент већ има Парламентарну скупштину, која по начину одлучивања није предвиђена да засједа сваки други дан, и да доноси неке оцјене или ставове.

– Она би требала да буде збир скупштина, као и Парламентарна скупштина Савјета Европе. Силом високих представника дали су ЦИК-у да проводи изборе на локаланом нивоу, али и за парламент и предсједника Републике. То није надлежност ЦИК-а. Они би могли да проводе изборе само за чланове Предсједништва БиХ, и за Представнички дом, и ништа више. Међутим, они су се уплели да проводе изборе и за Дом народа – нагласио је Додик.

Предсједник Српске истиче да Изборни закон треба да доживи реформу.

– Предлажемо да треба да се подигне цензус на пет одсто. Да се смањи политичка трговина послије избора. С друге стране кључно питање је да мандат припадне странци, онда можете битно смањити политичку трговину – нагласио је Додик.

Додик истиче да се мора искључити било каква могућност да странци конторлишу изборе, и да се закон наметне.

– Уколико буде тако, У НСРС ћемо донијети наш закон, формирати нашу изборну комисију, и проводити изборе за локални ниво, те предсједника и порпредсједнике Српске, као и изборе за Парламент Републике Српске. Ми ћемо донијети тај закон, ако се Шмит којим случајем дрзне да наметне свој закон – рекао је Додик

Архива