Вишковић: Писмо има тежину; Српска се бави истином и чињеницама

13.11.2023 Актуелно

Писмо које су посланици и делегати из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ упутили америчком Сенату и Конгресу, те посланицима у Европском парламенту, има тежину и зато га политичари из Сарајева коментаришу, рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

– Највећи проблем БиХ је управо у чињеници што представници бошњачког народа мисле да је само истина оно што они говоре и раде, али стање на терену није тако – истакао је Вишковић.

Истиче да писмо представља покушај да истина дође до свих људи који на неки начин доносе одлуке.

– Нису сви Американци као Марфи, нити су сви Американци исти. Има и тамо људи који другачије размишљају. Има људи који можда доносе одлуке на основу неког извјештаја или туђег мишљења, а које не одговара стварном стању – истакао је Вишковић.

Каже да зато Република Српска упућује и свој Ивјештај Савјету безбједности УН-а како би сви били упознати са чињеницама.

– Морам рећи, без обзира да ли се неко усагласио или не, да је тај извјештај направио у задње вријеме доста ефекта у смислу да многи имају прилику да се упознају са чињеницама. Зато је отишло и ово писмо и ићи ће на друге адресе – навео је премијер Српске.

Подсјетимо, у писму који су српски представници упутили наведено је између осталог да БиХ може бити дио ЕУ упркос турбуленцијама, али и да у БиХ постоји „исламски радикализам“, што је највише засметало Бошњацима.

Представници Републике Српске навели су и да стране дипломате настављају да крше своју обавезу према Бечкој конвенцији о дипломатским односима – да се не мијешају у унутрашње ствари земље домаћина.

Архива