Српска успјешно одговара на све изазове

27.11.2023 Актуелно

Предједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да се покушава наудити Српској и да су јој ускраћене многе ствари, али да успијева успјешно да одговори на све изазове и без проблема испуњава своје обавезе.

– Република Српска се сналази на тежи начин, чиме смо доказали да смо радни и одговорни и на неки начин преживљавамо тешке изазове. Примјери јесу ситуација са вирусом корона, затим рат у Украјини, али смо успјели да превазиђемо проблеме – рекао је Вишковић за Телевизију Уна.

Он је нагласио да више нема галопирајуће инфлације која сад износи четири или пет одсто, а до краја ове године требало би да буде нижа од осам одсто, док се цијене нафте и нафтних деривата враћају у подношљиве оквире.

– Када је ријеч о исплатама плата, пензија и осталих давања сигурно је да су редовна. Увели смо све борце у добијање борачког додатка за шта је додатно издвојено 24 милиона КМ, инвалиднине су повећане за по пет одсто у новембру и децембру. Почетком ове године смо повећали пензије и сва давања за 13,5 одсто, а од првог јануара ћемо повећети пензије за девет одсто, што је наша законска обавеза – додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, укупни дуг Српске је шест милијарди 235,9 милиона КМ односно 40,4 одсто бруто домаћег производа, а јавни дуг пет милијарди 287,4 милиона КМ или 34,2 одсто БДП-а.

Вишковић је подсјетио да је горња граница укупног дуга 60 одсто БДП-а, а јавног дуга 55 одсто.

Он је навео да је за 10 мјесеци ове године покривеност увоза извозом била 75 одсто.

– Република Српска без проблема испуњава све обавезе. До сад се Српска задужила 600 милиона КМ, а вратила је милијарду КМ кредитних средстава. То смо урадили у години када нам сви предвиђају банкрот. Наш рад најбоље демантује приче о банкроту – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је поновио да ће Влада до краја године, ако се о томе не договоре синдикалци и послодавци, донијети одлуку о најнижој плати у Српској за 2024. пратећи све економске и друге показатеље.

Вишковић је навео да је на том плану најважније да синдикати и послодавци постигну договор о минималној плати уважавајући приједлог предсједника Српске Милорада Додика да то буде 1.050 КМ.

Он је рекао да је Влада Српске обезбиједила многе олакшице за задржавање радника на овим просторима.

– У реални сектор годишње смо уложили око 420 милиона КМ. То значи да смо у протекле четири године у тај сектор инвестирали више од 1,2 милијарде КМ – рекао је Вишковић и додао да су ефекти тога повећање плате, броја запослених и раст прихода од индиректних и директних пореза.

Вишковић је рекао да просјечна плата у октобру у Српској износи 1.290 КМ и да је далеко више него у Федерацији БиХ, па и у окружењу.

– Имамо 290.000 запослених радника, те раст прихода од иниректних и директних пореза, што значи да је износ који смо свјесно инвестирали у реални сектор дао одређене ефекте – додао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да ће Влада подржавати реални сектор посебно у развоју нових технологија како би привреда постала све конкуретнија на европском и свјетском тржишту.

Архива