Новић: Дејтон се користи за кажњавање

20.11.2023 Актуелно

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је да је Дејтонски мировни споразум сада, 28 година након закључивања, постао мета за поткусуривање са онима који су непослушни и не слиједе слијепо политику БиХ у једном правцу, те да се користи да би се казнили, не само представници народа, него цијели један народ.

Он је истакао да представници појединих земаља снажно дијеле БиХ, дијеле народе, а све под маском како треба склонити овог или оног руководоца, представника једног народа.

Новић је навео да то што се обустављају одређени пројекти од интереса за Републику Српску потврђује ту чињеницу.

– Али, њих то не интересује, спремни су да жртвују цијели један народ да би остварили своје циљеве – истакао је Новић.

Новић је оцијенио да је дошло вријеме да се сви у БиХ окрену слову Дејтонског мировног споразума ради будућности ове земље која ће се, у супротном, потпуно урушити.

– Сматрам да је дошло вријеме да се сви окренемо слову дејтонског устава и на тај начин анализирамо шта је будућност ове земље. У супротном, земља се апсолутно растаче по својим пукотинама на дијелове и веома тешко ће се саставити јер постоји све већа мржња унутар БиХ – нагласио је Новић у изјави за Срну.

Он је навео да је Дејтонски мировни споразум основа да БиХ буде земља која треба да га слави јер је потпуно зауставио рат, ријешена су крупна питања БиХ, донесен Устав и врло јасно је речено да постоје два ентитета и три равноправна народа.

– Оно што је толике године од Дејтона постало предмет различитог тумачења, прије свега високих представника, а посебно посљедњег човјека који се представља као високи представник Кристијана Шмита – Дејтон је потпуно урушен. Зашто? Урушен је зато што су они узели себи за право да под видом Дејтона намећу законе, смјењују људе и спремају се за још компликованије односе који би могли настати у БиХ – навео је Новић.

Оцијенио је да је недопустиво то што се Дејтонски мировни споразум почео тумачити, не по слову закона, не по ономе што пише у њему, него по слободном увјерењу као што је у фудбалу слободно судијско увјерење на које нико не може утицати.

Пуних 28 година навршиће се сутра од када је у америчкој бази „Рајт Петерсон“ у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Архива